Un cetățean olandez și un belgian au fost condamnați la 2 ani și 2 luni, respectiv 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare de Curtea de Apel Oradea, sub acuzațiile de punere pe piață a substanțelor clasificate și folosire de acte nereale. Olandezul Jonker Petrus Anthonius și belgianul Roos Emmanuel Martine Odiel erau considerați în urmă cu 10 ani printre cei mai periculoși traficanți de droguri sintetice din Europa și au fost anchetați de DIICOT în urma unei operațiuni din 2013. Sentința este definitivă, iar ambii cetățeni străini sunt dați acum în urmărire generală.
Jonker Petrus Anthonius (foto stânga) a intrat în atenția DIICOT în urmă cu 8 ani, când a fost acuzat că a pus pe picioare un grup organizat specializat în trafic de substanţe utilizate pentru obţinerea de droguri sintetice. Din acesta făceau parte, potrivit unui comunicat DIICOT, belgianul Roos Emmanuel Martine Odiel și trei cetăţeni români: Ovidiu Cristian Hulea, Dănuţ Gheorghe Buzdugan şi Alexandru Suto.
”Această grupare având legături infracţionale strânse cu alte grupuri infracţionale din Olanda, Austria şi Belgia, se ocupa în principal de traficul unor cantităţi de precursori şi pre-precursori utilizaţi în fabricarea drogurilor, folosind în acest sens mai multe firme aparţinând învinuiţilor.Astfel, s-a reţinut că în cursul anilor 2012 şi 2013 învinuiţii au efectuat mai multe importuri, folosind documente vamale nereale, din China în România, de APAAN (alpha-phenylacetoacetonitril), piperonal şi glicidat de PMK, toate aceste substanţe fiind destinate producerii de droguri sintetice de mare risc (amfetamină, metamfetamină, MDMA), în laboratoare clandestine din ţări situate în Europa de Vest, în special Olanda”, arătau în 2013 procurorii DIICOT.
Anchetatorii susțineau că membrii grupului ar fi achiziționat și acizi și formamidă, principalele substanțe folosite la producerea amfetaminei, metamfetaminei şi MDMA (ecstasy). În plus, alături de alte persoane, ar fi declarat în fals în fața autorităților vamale că substanțele importate erau folosite în fabricarea articolelor din cauciuc de înaltă calitate.
Procurorii DIICOT arătau că în anii 2012 și 2013 ar fi fost importată o cantitate totală de 11 tone de pre-precursori şi precursori de droguri, iar valoarea de piaţă a drogurilor obţinute din prelucrarea precursorilor ar fi fost de peste 60 de milioane de euro.
Pe 12 decembrie 2013, procurorii DIICOT au efectuat 11 percheziții în Alba și Bihor, iar cele cinci persoane ”cu privire la care există suspiciunea rezonabilă că fac parte dintr-o reţea internaţională specializată în deţinerea şi transportarea unor mari cantităţi de precursori ai drogurilor, ori pre-precursori ai acestora, pe ruta China – România – Europa de Vest, în vederea producerii de droguri sintetice” au fost puse sub urmărire penală.
Dosarul a fost trimis în judecată în iulie 2015, pe lângă cei cinci pe lista inculpaţilor mai fiind introduse două societăţi comerciale: Viper American Roos SRL Alba Iulia ce aparţinea belgianului Roos Emmanuel (foto stânga) şi Ecostar Impex SRL Cluj Napoca, deţinută de Dănuţ Gheorghe Buzdugan, care avea un punct de lucru şi în Bihor.
În primă instanță, în aprilie 2020, DIICOT a suferit un semi-eșec, după ce Tribunalul Bihor i-a achitat pe inculpați sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de droguri de mare risc și pentru comercializarea substanțelor clasificate. Mai mult, Dănuţ Gheorghe Buzdugan a fost achitat pentru toate acuzațiile, inclusiv pentru cele de punere pe piață a substanțelor clasificate și folosire de acte nereale.
În schimb, olandezul Jonker Petrus Anthonius a fost condamnat la 4 ani și 2 luni de închisoare pentru punerea pe piață a substanțelor clasificate și folosire de acte nereale. În plus, i s-a interzis să intre în România timp de 2 ani și obligat să plătească 100.000 de lei cheltuieli judiciare.
La rândul său, belgianul Roos Emmanuel a fost condamnat la 2 ani de detenție pentru folosire de acte nereale și a primit interdicție de a intra în România timp de un an.
Dintre românii acuzați de apartenență la grup, Alexandru Suto a fost condamnat la 2 ani și 5 luni de închisoare, iar Ovidiu Cristian Hulea la 2 ani și 2 luni de detenție pentru punere pe piață a substanțelor clasificate și folosire de acte nereale, ambele pedepse cu suspendare.
În plus, una dintre cele două firme inculpate în dosar, Viper American Roos SRL Alba Iulia, a fost amendată cu 38.000 de lei și obligată la plata a 100.000 de lei drept cheltuieli judiciare, în timp ce Ecostar Impex SRL Cluj Napoca a fost achitată.
Sentința final, la Curtea de Apel Oradea
Cu excepția lui Buzdugan, ceilalți patru inculpați au atacat decizia Tribunalului, măsură luată și de DIICOT, astfel că procesul s-a mutat la Curtea de Apel Oradea.
În această săptămână, vineri, instanța a dat o sentință definitivă. În cazul olandezului Jonker pedeapsa a fost majorată la 4 ani și 4 luni de închisoare pentru cele două acuzații care i-au fost aduse, fiind menținută și interdicția de a intra doi ani în România. Nici belgianul Roos nu are voie timp de un an în România, fiind obligat să execute după gratii o pedeapsă de 2 ani și 2 luni de detenție.
Chiar dacă a majorat pedepsele aplicate lui Suto (2 ani și 7 luni de închisoare) și Hulea (2 ani și 10 luni de detenție), Curtea a menținut suspendarea executării acestora.
Firma Viper American, deținută de Roos, a fost amendată cu 34.000 de lei și s-a dispus dizolvarea ei. În schimb, în privința societății Ecostar a lui Dănuţ Gheorghe Buzdugan, instanța a dispus disjungerea în cazul a patru acte materiale de comercializare a substanțelor clasificate, reținute în sarcina firmei, și a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bihor.
Deși condamnați definitiv, Jonker Petrus Anthonius și Roos Emmanuel Martine Odiel nu au putut fi trimiși după gratii. Potrivit paginii de internet a Poliției Române, ambii sunt dați în urmărire pentru că se sustrag arestării sub acuzația de trafic de stupefiante.