Copiile după actele din dosarele penale aflate în cursul urmăriri penale ar trebui să conțină semne distinctive, astfel încât să se poată stabili sursa scurgerii de informații în mass-media. Este o propunere cuprinsă într-un raport al Inspecției Judiciare efectuat la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și în legătură cu care CSM a fost de acord să sesizeze Procurorul General al României. Acesta din urmă ar urma să analizeze oportunitatea elaborării unor norme sau a unui ghid privitor la modalitatea de eliberare a copiilor.
Potrivit ordinii de zi soluționate a ședinței de marți, 9 martie, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat Raportul Inspecţiei Judiciare nr. 21-219, efectuat la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind “modul de comunicare publică a Secţiei“.
În raport a fost cuprinsă o propunere, aprobată de CSM, referitoare la “sesizarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea analizării oportunităţii elaborării unui ordin/norme/ghid cu privire la modalitatea de eliberare a copiilor după actele din dosarele penale aflate în cursul urmăririi penale, care să conţină semne distinctive, astfel încât să se poată stabili sursa scurgerii de informaţii în mass media”.
DOCUMENT – Secția pentru procurori a CSM, Ordinea de zi soluționată din data de 9 martie 2021: