Deputatul USR PLUS Bihor Silviu Dehelean, alături colegul său de cameră, liberalul bihorean Ioan Cupșa, și alți parlamentari PNL, UDMR și din grupul minorităților au depus, marţi, un proiect de lege pentru modificarea Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole. Prin acest demers, inițiatorii urmăresc clarificarea claselor de preemptori, a termenilor neclari sau contradictorii din lege, simplificarea procedurilor și reducerea amenzilor.
”Alături de colegi de la PNL, UDMR și Minorități, reparăm un proiect toxic al PSD intrat în vigoare în 2021 care a avut un singur scop: crearea unui labirint birocratic și interzicerea, practic, a vânzării de terenuri agricole. Legea 17, modificată de PSD la presiunea deputatului și latifundiarului Paul Stănescu, nu a avut alt scop decât favorizarea marilor arendași și ridicarea a numeroase bariere birocratice în calea celor pe care pretinde că îi protejează – fermierii și tinerii fermieri români”, a anunțat deputatul Silviu Dehelean pe Facebook.
Modificările la care face referire deputatul bihorean au fost adoptate anul trecut, prin legea 175/2020, și au fost criticate de liberali și parlamentari ai USR PLUS, considerându-se că, în mod indirect, restrâng dreptul cetățenilor Uniunii Europene de a achiziționa terenuri agricole în România.
Potrivit reglementărilor din textul modificat în 2020, dacă titularii drepturilor de preempţiune nu vor să le cumpere, terenurile agricole pot fi vândute persoanelor fizice care au domiciliul/reședința în raza unității administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul, de cel puțin cinci ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare.
Persoanele juridice pot cumpăra aceste suprafeţe doar dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiții. Printre acestea se numără situarea sediului social în raza unității administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul, desfășurarea de activități în zona respectivă şi venituri minime de 75% din activități agricole. În plus, asociații sunt obligaţi să facă dovada domiciliului național în ultimii cinci ani.
Propuneri de eliminare a ”labirintului birocratic”
”De la intrarea recentă în vigoare a modificărilor aduse de Legea nr. 175/2020 semnalele venite dinspre piața terenurilor agricole, fie de la proprietarii sau cumpărătorii de terenuri, fie de la diferite feluri de profesioniști implicați în acest circuit, sunt în sensul apariției unui blocaj. În altă ordine de idei, Legea nr. 175/2020 cuprinde un număr mare de texte neclare și impredictibile, de paralelisme legislative și prevederi care sunt imposibil de pus în practică. Rezultatele ultimelor modificări sunt fie acelea ale unor refugieri a proprietarilor de terenuri în zona contractelor simulate, cu efecte grave asupra siguranței circuitului civil pe termen lung, fie ale unor blocaje nocive. Participanții la circuitul civil, respectiv în transferurile drepturilor asupra terenurilor extravilane, vor alege să își ascundă raporturile juridice reale, prin încheierea unor acte simulate, atunci când legea este prea restrictivă și ridică piedici de natură birocratică”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
”Propunerile noastre de modificare la Legea 17/2014 vor elimina labirintul birocratic impus de PSD pentru a bloca vânzarea terenurilor agricole”, a explicat deputatul Dehelean. Potrivit acestuia, Prin proiectul de lege depus sunt urmărite mai multe obiective:
- Clarificarea termenilor neclari sau contradictorii care au generat o lege neclară;
- Eliminarea barierelor birocratice ridicate de modificările din 2020 prin simplificarea procedurilor și reducerea termenelor legale;
- Clarificarea claselor de preemtori;
- Diminuarea amenzilor prevăzute pentru sancționarea contravențiilor, în așa fel încât acestea să poată fi dispuse de către instituțiile cu competențe în acest domeniu.
DOCUMENT – Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului: