Procurorul General al României, Gabriela Scutea, a formulat un punct de vedere în privința recursului în interesul legii aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție privind compunerea completului de judecată care soluționează conflictul de competență. În opinia sa, recursul în interesul legii este inadmisibil, iar compunerea completului care soluționează conflictul de competență este corespunzătoare stadiului procesual al cauzelor aflate în conflict.
Procurorul general a considerat că în cazul acestui recurs în interesul legii nu este îndeplinită condiția ca problema de drept care formează obiectul judecăţii să fi fost soluţionată în mod diferit prin hotărâri judecătoreşti definitive.
”Din examinarea hotărârilor judecătorești anexate nu rezultă că s-ar fi tratat într-un fel sau altul problema de drept ce face obiectul prezentei sesizări, ci pur și simplu completul care a soluționat conflictul de competență a fost compus, după caz, dintr-un singur judecător, respectiv din doi/trei judecători, fără a se expune considerentele care au stat la baza unei astfel de opțiuni. În fapt, cele două curente de opinie prezentate de autorul sesizării nu sunt altceva decât considerațiunile teoretice exprimate de instanțele care au răspuns solicitării de a identifica practică judiciară în materie. Or, admisibilitatea mecanismului de unificare a jurisprudenţei reprezentat de recursul în interesul legii nu poate fi fundamentată pe existenţa unor opinii divergente exprimate de instanţele de judecată la nivel teoretic”, susține Procurorul General.
În opinia Gabrielei Scutea, pentru a se putea identifica lipsa de unitate a jurisprudenţei este necesar ca hotărârile judecătoreşti analizate să se circumscrie obiectului sesizării, cerinţă care nu este îndeplinită în cauză.
Referindu-se la fondul problemei de drept, Procurorul General susține opinia potrivit căreia ”conflictul de competență reprezintă un incident procedural ivit în cursul judecății unei pricini, astfel că trebuie să se țină seama de stadiul procesual al cauzei pentru care se impune stabilirea competenței și în cadrul căreia s-a ivit acest incident procedural. Prin urmare, compunerea completului care pronunță regulatorul de competență trebuie să se raporteze la acest stadiu procesual”.
Recursul în interesul legii în discuție a fost promovat pe 11 martie 2021 și are ca termen de judecată data de 12 aprilie 2021.
DOCUMENT – Punctul de vedere al Ministerului Public în problema de drept ce formează obiectul dosarului nr. 48/1/2021 al Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii: