Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei(ANRE) a aprobat în ședința Comitetului de reglementare din această săptămână un pachet de acte normative privind racordarea clienților casnici la gaze și la rețelele electrice. Cei care vor ca rebranșarea să fie gratuită vor trebui să respecte anumite condiții.
Potrivit comunicatului de presă transmis de ANRE, pachetul de ordine prin care oamenii se pot racorda gratuit la reţeaua de gaze sau de energie electrică a fost aprobat. În cazul în care un consumator va dori să își aleagă distribuitorul, va trebuie să plătească costurile racordării din buzunarul propriu. Pentru această categorie, distribuitorii sunt nevoiţi să ofere rambursarea sumei în termen de cinci ani.
Cererile de racordare la sistemul de distribuție depuse la operatorul de distribuție înainte de intrarea în vigoare a prevederilor noilor acte normative și pentru care nu au fost emise avize tehnice de racordare, vor fi soluționate în conformitate cu prevederile din legislația primară.
Principalele prevederi cu privire la racordarea clienților finali noncasnici la rețelele electrice și de gaze naturale
Pentru utilizatorii de tip clienți noncasnici, operatorii de distribuție concesionari au obligația de a finanța și realiza lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare, cu recuperarea ulterioară de către operator a acestor costuri prin tarifele de distribuție, în situația în care lungimea instalației de racordare este de până la 2.500 metri. În cazul în care lungimea instalației de racordare este de peste 2.500 metri, operatorii de distribuție concesionari au obligația de a finanța și realiza lucrările de proiectare și execuție necesare realizării obiectivului/conductei, iar solicitanții, viitori clienți noncasnici, finanțează lucrările necesare instalației de racordare.
Lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare se realizează de către operatorii de distribuție concesionari în regim concurențial prin încheierea de contracte cu respectarea principiilor concurențiale cu oricare dintre operatorii economici atestați de ANRE.
Utilizatorul poate opta pentru încheierea directă a unui contract pentru aceste activități cu un operator economic atestat ales de acesta, caz în care utilizatorul achită costurile pentru proiectarea și execuția instalației de racordare operatorului economic atestat ales, iar operatorul de distribuție va rambursa ulterior utilizatorului costurile respective, în maximum 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de racordare, în tranșe anuale egale.
Termenul de realizare a racordării, inclusiv recepția și punerea în funcțiune a instalației de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obținerii acordului/autorizației pentru instalația de racordare.
Clienții finali noncasnici care beneficiază de instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri finanțate de operatorii de distribuție concesionari au obligația legală de a utiliza și de a păstra destinația locului de consum pe o perioadă de 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalațiilor de racordare.
Regulile mai sus menționate se aplică și prosumatorilor care dețin instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puteri instalate de cel mult 100 kW pe loc de consum. Procedura aplicată acestor prosumatori simplifică procesul de racordare a locurilor de consum și de producere aparţinând prosumatorilor, evitându-se pe cât posibil lucrările care implică termene lungi de execuție și bariere de natură birocratică.
În privința racordării la sistemul de distribuție a gazelor naturale, punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale are un impact important asupra consumatorilor clienți finali noncasnici şi prin dezvoltarea programelor de alimentare cu gaze naturale a localităților și de extindere/înființare a sistemelor de distribuţie a gazelor naturale. Astfel, autoritățile administrației publice au posibilitatea să realizeze planurile de dezvoltare a sistemelor de distribuție pe termen mediu și lung prin finanțarea acestor lucrări și din fonduri nerambursabile.