Curtea Constituțională a României (CCR) a admis obiecția de neconstituționalitate care vizează două articole din Legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere în magistratură. Este vorba despre articolele 18 și 67 care se referă la verificarea candidaților la concursurile pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii, respectiv la examenele de admitere în magistratură, sub aspectul îndeplinirii condiției bunei reputații, după afișarea rezultatelor definitive ale concursurilor.
În schimb, CCR a stabilit că sunt constituționale dispozițiile art. 14, 27 și 43 din aceeași lege, precum și actul normativ în ansamblul său.
Articolul 14 se referă la testarea psihologică a candidaților admiși la concursul pentru INM, în timp ce articolul 27 din Lege arată că ”fiecare comisie pentru judecători este alcătuită din judecători și formatori ai Institutului Național al Magistraturii, specializați în disciplinele de examen. Fiecare comisie pentru procurori este alcătuită din procurori și formatori ai Institutului Național al Magistraturii, specializați în disciplinele de examen”.
La rândul său, articolul 43 se referă la numirea comisiilor de elaborare a subiectelor, de examinare și de soluționare a contestațiilor.
Decizia din 17 martie 2021 a Curții Constituționale a României:
”În ședința din 17 martie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării,
1. Cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 28 de senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.18 și ale art.67 din Legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și la concursul de admitere în magistratură.
2. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile art. 14, 27 și 43 din aceeași lege, precum și actul normativ în ansamblul său.
Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
DOCUMENT – Legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și la concursul de admitere în magistratură:
Comments 1