Cu toții am auzit de energii regenerabile, de panouri fotovoltaice, de electricitate obținută din surse ”curate”, cum ar fi soarele, vântul sau apa. Știm că metodele de obținere a acestor energii sunt prietenoase cu mediul, că înlocuiesc, încet, încet, vechile proceduri poluante și că, în principiu, nu sunt limitate la o anumită cantitate, precum în cazul combustibililor fosili. Chiar dacă le cunoaștem avantajele, puțini cunosc ce înseamnă o investiție în acest domeniu, ce eforturi și chiar riscuri presupun, cel puțin la început, astfel de afaceri. Cu ajutorul unui specialist, am încercat să aflăm cât mai multe detalii despre energiile regenerabile, cele care ne vor defini, cu siguranță, viitorul. Ni le-a oferit invitatul din această săptămână al Interviurilor BihorJust, Călin Terhesiu, CEO și administrator al firmei orădene Solar Eco Systems.
Scurtă prezentare:
Călin Terhesiu este CEO și administratorul firmei Solar Eco Systems, membră a Federației Patronilor Bihor.
Absolvent al Colegiului Național ”Emanuil Gojdu” din Oradea, în 2007, a urmat cursurile Facultății de Inginerie Energetică și Management Industrial din cadrul Universității din Oradea între 2007 și 2011.
Este licențiat în inginerie economică în domeniul electric, electronică și energetic, iar între 2011 și 2013 a urmat masteratul în energii regenerabile.
Tehnologia din ultimii 10 ani a schimbat modul în care e folosită energia în aproape orice domeniu
Reporter: Când ați intrat în afacerile cu energie regenerabilă și de ce ați ales acest domeniu?
Călin Terhesiu: Am avut norocul să fiu inspirat încă din studenție să aleg un domeniu cu un potențial extraordinar pentru dezvoltare și utilizare la noi în țară și pe glob, energia regenerabilă. Aplicațiile și tehnologiile dezvoltate în acest domeniu în ultimii 10 ani au schimbat modul în care se utilizează energia aproape în toate domeniile. Eu zic că, atât la început, în 2011, cât și acum, activez din plăcerea pentru a dezvolta proiecte ”frumoase” din punct de vedere tehnic care ajută beneficiarul pe termen lung.
Reporter: De ce să alegem energia regenerabilă? Care este diferența dintre aceasta și electricitatea obținută prin metode convenționale?
Călin Terhesiu: Prin implementarea de soluții ce utilizează energie regenerabilă asigurăm sustenabilitatea și independența noastră pentru un viitor mai bun, în comparație cu utilizarea de sisteme convenționale pe cărbune și gaz, care sunt factori ridicați de poluare. Energia regenerabilă vine sub multe forme, dar cele mai des cunoscute și utilizate sunt energia solară-fotovoltaică și geotermală pentru utilizatorii obișnuiți; energia hidro și eoliană se află la altă scară, în special pentru centrale de putere mare.
Energia regenerabilă: start lent în România, dar creștere tot mai puternică
Reporter: Despre energia regenerabilă se discută în România doar de câțiva ani, față de Occident, de exemplu, unde se pune mare accent pe energia obținută din surse prietenoase cu mediul. Cum vedeți dumneavoastră în prezent atitudinea românilor, a autorităților și a consumatorilor obișnuiți față de acest tip de energie?
Călin Terhesiu: La nivel european este un efort susținut de a asigura energia necesară din surse regenerabile. De aceea avem o creștere tot mai mare a energiei regenerabile utilizate în Europa și, implicit, în România. Atât partea tehnică, cât și partea financiară a proiectelor ce utilizează surse regenerabile au avut un început lent în România până a apărut suportul necesar prin instrumente de decontare și stimulente prin proiecte cu finanțare europeană sau guvernamentală.
În ultimii ani am observat un interes tot mai mare din partea tuturor pentru implementarea de proiecte eficiente energetic, cu surse de producție a energiei din surse regenerabile. Cred că suntem pe o direcție bună și în următorii 5 ani va fi probabil o schimbare majoră începând cu autoritățile care au creat un cadru de dezvoltare.
Reporter: Sunt oamenii de afaceri români mai hotărâți să investească în energia inteligentă în comparație cu anii precedenți? Ce categorie de investitori este mai interesată de această afacere?
Călin Terhesiu: În cazul în care costul final al produsului sau serviciului oferit de o afacere poate fi redus prin implementarea unui sistem de producție de energie din surse regenerabile sau prin eficientizarea proceselor sau a consumatorilor, aceea afacere va avea un avantaj pe termen lung față de ceilalți competitori.
Eu cred că acesta este unul din motivele principale pentru care se investește în Europa în acest tip de tehnologie. Suntem o piață comună și energia este un cost universal pentru orice afacere; companiile care au un consum ridicat de energie sunt cele mai câștigate prin utilizarea de sisteme de producție de energie.
”E nevoie de reguli transparente și condiții clare”
Reporter: Pe lângă certificatele verzi, mai există și alte metode de sprijin pe care statul român le oferă investitorilor în domeniul energiei regenerabile?
Călin Terhesiu: Conform legislației în vigoare, dacă se instalează un sistem fotovoltaic până în 100 kWp, beneficiarul se poate înscrie ca și prosumator, un statut cu multe avantaje față de posibilitățile anterioare. De asemenea, sunt program de finanțare precum Casa Verde și ElectricUP care s-au încheiat, dar sperăm să se redeschidă acest an.
Eu consider că cel mai important pentru a se dezvolta acest domeniu este cadrul legal: având reguli transparente și o listă de condiții pentru proiecte, permite dezvoltarea organică și sustenabilă.
Reporter: Cum aţi caracteriza piaţa de energie din România?
Călin Terhesiu: Avem un potențial de creștere mare pe partea de producție și exploatare a resurselor proprii. Sperăm ca proiectele viitoare să reprezinte un interes de dezvoltare economică și dezvoltare tehnică prin investiția în oameni specializați pe domeniu. Sunt necesare investiții în infrastructură, în zona de calitate a energiei și, în special, în asigurarea de oportunități de dezvoltare prin asigurarea accesului la energia necesară pentru orice client, indiferent că este investitor străin, român sau o instituție a statului.
Liberalizarea pieței energetice sau când toată lumea câștigă
Reporter: Ce părere aveți despre liberalizarea pieței energetice? Câștigă sau pierde consumatorul în urma liberalizării?
Călin Terhesiu: Cadrul existent permite dezvoltarea unor rețele puternice de distribuție de energie în funcție de condițiile locale. Fiecare jucător și fiecare consumator din piața de energie are un cuvânt de spus acum, prin noile contracte și noile reguli. Câștigăm cu toții dacă informațiile sunt transparente și reprezintă realitatea tehnică și financiară. Probabil sunt luate în calcul investiții în infrastructură, în dezvoltarea de echipe tehnice și noi servicii de calitate. Va fi un cost care se va resimți în prețul final, dar pe termen lung sunt avantaje pentru toate părțile implicate.
Reporter: Cât de greu îi este unei firme mici să intre pe piaţa furnizării de energie?
Călin Terhesiu: Din punct de vedere al domeniului – în 2005-2006 a fost începutul în investiții în acest sector, în România – este la început comparativ cu alte domenii; în Europa de Vest din anii 90’ se fac investiții. Indiferent că este o firmă mică sau una mare, domeniul este în creștere și oportunitățile sunt tot mai dese. Singura diferență e că o firmă mică are nevoie de un anumit volum pentru a se putea dezvolta. Din fericire, în România piața a crescut constant, fie prin proiecte mari în zona de parcuri, fie prin proiecte mai mici în zona industrială și rezidențială. Dacă suntem flexibili în gândire și în soluțiile tehnice oferite, consider că ne putem îmbunătăți și să creștem de la an la an.
Avantajele și dezavantajele investiției în panourile fotovoltaice
Reporter: Care sunt prioritățile firmei pe care o conduceți, dincolo de cifrele economice și de profitul urmărit? Ce au de câștigat clienții care intră în relații de afaceri cu dumneavoastră și ce servicii le oferiți?
Călin Terhesiu: Scopul nostru principal este să asigurăm o independență energetică cât mai mare prin instalarea unor soluții tehnice potrivite amplasamentului și tipului de consumator. Utilizăm soluții software specializate pentru dimensionarea proiectelor și oferim soluții complete. Echipamentele utilizate sunt de calitate superioară prin faptul că oferă o eficiență globală ridicată și mentenanță redusă comparativ cu alte soluții. În general, avem o relație apropiată cu clienții noștri, chiar dacă aceste sistem pot funcționa teoretic ani de zile fără o intervenție. Ele sunt elemente active care reduc costurile vizibil sau produc beneficii financiare. De aceea suportul nostru este asigurat pentru oricare proiect pentru a utiliza sistemele la potențialul lor maxim.
Reporter: Care sunt avantajele investiției în panourile fotovoltaice? Există și dezavantaje?
Călin Terhesiu: Principalul avantaj al sistemelor fotovoltaice este că reduc costurile cu energia și, în unele cazuri, generează venituri financiare. Au o durată de viață între 20-30 ani pe partea de panouri, invertoarele au între 5-15 ani și per ansamblu sunt făcute să funcționeze fără probleme. Cresc valoarea amplasamentului unde se montează și creează o sursă de lungă durată de producție de energie.
Au nevoie de spațiu. Sunt sisteme care au nevoie, în funcție de putere, de o suprafață de acoperiș sau de sol mare și acest lucru uneori prezintă provocări. Pentru a injecta energia produsă, trebuie să fie compatibil tabloul electric general. Dacă nu e, atunci sunt investiții suplimentare în TEG sau în zona de branșament. Vorbim de un echipament activ, care are, la rândul lui, un minimum de cerințe care trebuie îndeplinite la locul unde e amplasat.
Reporter: În cât timp se poate amortiza investiția în panouri fotovoltaice?
Călin Terhesiu: Recuperarea invesției în panouri depinde de procentul de energie utilizat: cu cât e mai mare, cu atât crește economia care serealizează. Dacă se utilizează spre 100% din energia produsă local, adică e mai mare consumul decât producția în majoritatea zilei, putem discuta de o perioadă de amortizare a investiției între 5 și 9 ani, în funcție de tipul de instalație ales. Prețul energiei crește în fiecare an și, din fericire, prețul de achiziție pe acest domeniu a fost în scădere în fiecare an. Strategia de implementare agreată la nivel european începe să dea roade și să permită financiar instalarea unui număr tot mai mare de sisteme.
Investiții tot mai mari în proiecte cu energie regenerabilă
Reporter: Care este cel mai mare proiect pe care l-ați realizat?
Călin Terhesiu: Cel mai complex tehnic – și poate și cel mai mare pentru noi – este proiectul de la Spitalul Municipal Salonta. Este un sistem de producție de energie de peste 100 kWp, montat pe acoperișul clădirii, și un sistem de stocare a energiei cu o capacitate de 100 kWh, cu electrolit lichid cu Vanadiu, cu 20.000 de cicluri de încărcare/descărcare la 90%.
Este un sistem de management de energie integrat pentru partea de producție și partea de stocare, care permite utilizarea energiei împreună cu sistemul de BMS – Building Management System – implementat în clădire.
Consider că o soluție tehnică similară ar trebuie să fie un standard: producția locală de energie și stocarea ei într-un anumit raport și utilizarea ei printr-un sistem automatizat de eficiență energetică. Puterile și parametrii diferă în funcție de beneficiar, dar este un gând frumos că în viitor să avem mai multe proiecte cu acest tip de soluție.
Reporter: Care sunt următoarele proiecte?
Călin Terhesiu: Zona industrială și zona rezidențială sunt printre cele mai mare consumatoare de energie, spre acestea ne îndreptăm o parte din eforturi. De asemenea, eficiența energetică a clădirilor și stocarea de energie sunt de 3 ani parte din portofoliul nostru de proiecte și soluții tehnice. Următoarele proiecte vor integra aceste tehnologii.
Reporter: Unde credeți că va ajunge piața ”energiei verzi” în următorii ani?
Călin Terhesiu: Sunt obiective de îndeplinit din punct de vedere european, dar și al strategiei naționale energetice care garantează într-un fel un flux constant de investiții și proiecte în următorii ani în piața „energiei verzi”. De asemenea, potențialul imens de dezvoltare a sectorului clădirilor eficiente energetic și în utilizarea sistemelor de stocare de capacitate mare de MWh în SEN, pe lângă un sistem de producție din surse regenerabile, ne face încrezători că suntem într-o direcție bună de dezvoltare.
Reporter: Ce mesaj aveți pentru cei care vor să investească în producerea energiei din surse regenerabile?
Călin Terhesiu: Sunt mai multe motive pentru o investiție, nu neapărat strict financiare. Tehnologia a evoluat într-un mod accelerat și nivelul de cercetare și calitatea producției echipamentelor în acest domeniu sunt extraordinare. Toate astea s-au întâmplat pentru că, la nivel global, se investește foarte mult în implementarea și dezvoltarea de proiecte în producerea energiei din surse regenerabile.
În anii ce urmează motivele de a investi vor fi tot mai puternice și necesare. Acum poate fi vorba despre partea financiară sau soluția tehnică inovativă aleasă. Însă eu cred că, la nivelul de informație disponibil și la care avem acces cu toții, motivul principal pentru care se va investi în acest domeniu este pentru că vrem să reprezinte într-un anumit fel viitorul.
De ce să nu investim într-o tehnologie care produce energie din surse regenerabile, fără poluare a aerului, fonică sau de altă natură – o investiție sustenabilă, verde și de durată?
Fotografiile care ilustrează acest interviu ne-au fost oferite de Călin Terhesiu
Sunteți firma agreata pt.prioectele din programul Casa Verde ?
Cum putem invenții?