Titlul problemei de drept: Invocarea clauzelor abuzive din cuprinsul titlului executoriu – contract de credit – în cadrul contestaţiei la executare. Calificarea juridică a contestaţiei si termenul în care poate fi formulată (Curtea de Apel Târgu Mureș)
- Materia: civil
- Subcategoria: alte tipuri de cauze
- Acte normative incidente: art. 715 alin. (3) C. proc. civ.
- Cuvinte cheie: clauze abuzive, contestație la executare
O primă opinie exprimată a fost aceea că invocarea clauzelor abuzive se subsumează situaţiei în care se invocă apărări ce privesc întinderea creanţei, astfel că, din punct de vedere procedural, calificarea este cea de contestaţie la executare propriu-zisă, fiind necesară respectarea termenului de 15 zile de la emiterea somaţiei sau, după caz, de la luarea la cunostinţă a primelor acte de executare.
Pe calea contestaţiei privind lămurirea titlului nu pot fi invocate apărări de fond, rolul instanţei de executare în această ipoteză fiind limitat în a interpreta conţinutul titlului executoriu, în a lămuri dispoziţiile ori, după caz clauzele obscure sau echivoce, în vederea explicitării înţelesului, întinderii ori aplicării titlului executoriu si a determinării limitelor înăuntrul cărora va trebui să se desfăsoare executarea silită.
Or, când contestatorul invocă adevărate nulităţi ale titlului executoriu, apreciind că multe din clauzele acestuia sunt nule absolut, solicită si anularea tuturor actelor de executare ca urmare a acestui aspect. Mai mult, contestatorul invocă si prevederile Legii nr. 193/2000 care reglementează raporturile dintre consumatori si profesionisti, constatarea nulităţii unei clauze care urmează a fi considerată abuzivă putând atrage desfiinţarea întregului contract.
Prin urmare, contestatorul nu beneficiază de prevederile art. 715 alin. (3) C. proc. civ. care consacră lipsa unui termen de exercitare a contestaţiei, în limita termenului de prescripţie al executării silite, ci este ţinut de prevederile art. 715 alin. (1) pct. 3 care instituie un termen obligatoriu de decădere de formulare a contestaţiei la executare. Termenul este de 15 zile și curge de la data când a primit încheierea de încuviinţare a executării sau somaţia ori de la data când a luat cunostinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviinţare a executării si nici somaţia sau executarea se face fără somaţie.
O a doua opinie exprimată susţine calificarea juridică a unei astfel de contestaţii ca fiind o contestaţie la executare cu privire la lămurirea înţelesului, întinderii si aplicării titlului executoriu prevăzută de art. 712 alin. (3) din Codul de procedură civilă, astfel că, în temeiul art. 715 alin. (3) din Codul de procedură civilă, nu se mai pune problema tardivităţii pentru că o asemenea contestaţie se poate promova oricând în termenul de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită. Această calificare ar fi în acord si cu dreptul european în materia protecţiei drepturilor consumatorilor.
Potrivit unei a treia opinii, analiza clauzelor abuzive urmează a fi realizată în temeiul dreptului si a jurisprudenţei europene în materie, dar cu condiţia respectării dreptului procesual naţional, respectiv cel puţin faţă de un act de executare contestaţia să fie formulată în termen, apreciindu-se că, în caz contrar, nu sunt respectate dispoziţiile dreptului intern ce reglementează termenul în care poate fi înaintată contestaţia la executare. Se arată că pentru situaţia în care contestaţia nu a fost formulată în termen, consumatorul are alte remedii: acţiunea în constatarea caracterului abuziv al clauzelor sau procedura administrativă.
Într-o altă opinie, s-a apreciat că este suficientă formularea unei contestaţii la executare care, în baza dreptului si a jurisprudenţei europene, permite antamarea problemei clauzelor abuzive fără a mai cerceta problema tardivităţii. Cu toate acestea, si în acest caz trebuie aduse critici si executării silite pentru că, în caz contrar, dacă singurul scop urmărit de parte este cel determinat de declararea caracterului abuziv al clauzelor, urmează ca, indiferent de denumirea dată cererii, judecătorul, în temeiul art. 22 alin. (4) din noul Cod de procedură civilă, să dea calificarea corectă, aceea de acţiune în constatare.
O ultimă opinie ce asigură atât respectarea jurisprudenţei Curţii de Justiţie Europene în materia dreptului consumatorului, cât si dreptul intern, este în sensul disjungerii acţiunii în constatare de contestaţia la executare si, după administrarea probatoriului pe contestaţia la executare si parcurgerea cercetării judecătoresti, suspendarea contestaţiei la executare până la soluţionarea acţiunii în constatare a clauzelor abuzive, în baza art. 413 alin. (1) pct. a) din noul Cod de procedură civilă.
Opinia formatorilor INM:
Analiza clauzelor abuzive urmează a fi realizată în temeiul dreptului si a jurisprudenţei europene în materie, dar cu condiţia respectării dreptului procesual naţional, respectiv cel puţin faţă de un act de executare contestaţia să fie formulată în termen, în caz contrar nu sunt respectate dispoziţiile dreptului intern ce reglementează termenul în care poate fi formulată contestaţia la executare.
Instanţa, la momentul la care ar considera o clauză posibil a fi abuzivă, indiferent de condiţii, ar trebui să o invoce si să o pună în discuţie din oficiu, nefiind ţinută de o anumită dispoziţie cuprinsă într-o lege specială sau în Codul de procedură civilă. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat în acest sens chiar dacă a fost vorba despre faza de executare silită sau despre proceduri speciale, cum este somaţia de plată. Curtea a apreciat că este necesară invocarea din oficiu a caracterului abuziv al unei clauze, deși dreptul intern nu conţine norme care să reglementeze acest aspect sau chiar interzice expres intervenţia din oficiu a judecătorului în proceduri speciale. Numai în situaţia unei opoziţii manifestate de consumator cu privire caracterul abuziv al clauzei invocat din oficiu, instanţa poate să nu ia în considerare acest aspect.
Opinii exprimate de participanții la întâlnire:
În favoarea opiniei care susține posibilitatea invocării caracterului abuziv al unei clauze a contractului de credit după demararea procedurii executării silite exclusiv pe calea contestației la executare propriu-zisă, exercitată în condițiile art. 715 alin. (3) C. proc. civ. au fost aduse ca argumente suplimentare prevederile art. 713 alin. (3) C.proc. civ., potrivit cărora aceeași parte nu poate formula o nouă contestaţie pentru motive care au existat la data primei contestaţii, or, prin ipoteză, motivul constând în caracterul abuziv al clauzei exista la data formulării primei contestații la executare, precum și faptul că dreptul național asigură o protecție eficientă a consumatorului, acesta având la dispoziție acțiunea de drept comun, imprescriptibilă, în constatarea nulității absolute a clauzelor din contractul de credit.
Recunoașterea posibilității de invocare a caracterului abuziv al unei clauze din contractul de credit pe calea oricărei contestații la executare formulată pe parcursul procedurii de executare silită, contestație cu care instanța trebuie să fie însă legal învestită (sub aspectul respectării termenului de exercitare, timbrajului etc.), deși asigură respectarea deciziilor cu forță obligatorie ale CJUE pronunțate în această materie, poate ridica probleme din perspectiva extinderii efectelor contestației la executare dincolo de limitele învestirii instanței (de ex., în funcție de efectele clauzelor apreciate ca fiind abuzive asupra executării silite, soluția de constatare a caracterului abuziv poate conduce la desființarea unor acte de executare necontestate sau a titlului executoriu însuși), autorității de lucru judecat a hotărârilor judecătorești pronunțate în cadrul procedurii de executare și principiului securității raporturilor juridice.
Cu majoritate, participanții au agreat interpretarea că analiza clauzelor abuzive urmează a fi realizată în temeiul dreptului si a jurisprudenţei europene în materie, dar cu condiţia respectării dreptului procesual naţional ce vizează legalitatea învestirii instanței inclusiv sub aspectul termenului în care poate fi formulată contestaţia la executare.
Această problemă de drept a fost discutată cu ocazia întâlnirii președinților secțiilor specializate (foste comerciale) ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel, dedicată discutării aspectelor de practică neunitară în materia litigiilor cu profesioniști și insolvenței – București, 21 iunie 2018.