Un fost polițist sătmărean, condamnat la închisoare într-un dosar de corupție instrumentat de către DNA Oradea, i-a trimis un mesaj dur fostului șef al procurorilor anticorupție bihoreni, procurorul Ciprian Man. Ex-comisar de poliție la Serviciul Cercetări Penale Satu Mare, Adrian Bota a acuzat falsificarea de către un alt fost procuror DNA Oradea, Cristian Ardelean, a unei declarații de martor în așa fel încât să poată fi folosită împotriva sa. Același magistrat, susține Bota, ar fi formulat un denunț împotriva fostului polițist și ar fi determinat o persoană să și-l asume. ”Sunt acuzații care au mai fost formulate în diferite plângeri, dar nu i s-a dat dreptate”, a replicat procurorul Ardelean, care bănuiește că totul face parte dintr-o campanie de decredibilizare a DNA în contextul desființării SIIJ.
Postarea fostului polițist Adrian Bota se adresează procurorului Ciprian Man după replica dată de acesta din urmă judecătoarei Adriana Stoicescu. Aceasta a publicat mai multe mărturii ale unor magistrați anchetați de DNA Oradea și ulterior achitați pe motiv că fapta nu există.
”Prin replica dată judecătoarei Stoicescu Adriana, numitul Man Ciprian, procuror-șef DNA Oradea din perioada în care acel serviciu era în mod evident probat pluton de execuție, având îndeletniciri probate că se construiau, croșetau dosare, într-o inteligență asimptomatică a solicitat materiale de seppuku. Man Ciprian spunea: ”Reiterez solicitarea tuturor persoanelor, inclusiv doamnei Stoicescu Adriana, care afirmă că au fost victimele ”abuzurilor DNA Oradea” să publice în integralitatea lor actele dosarelor penale a căror obiect au făcut persoanele prezentate ca ”victime”, astfel încât opinia publică să își poată face o imagine clară asupra cauzelor reale care au împiedicat condamnarea lor, cât și cu privire la loialitatea procedurilor de urmărire penală.” Bun, am să ți le și explic, să-ți o dau la psihic să vezi cât ești de șarlatan”, scrie Adrian Bota în debutul mesajului său.
Acuzația de falsificare a unei probe
Deși mesajul este adresat procurorului Man, Adrian Bota aduce mai multe acuzații modului în care un alt ex-procuror DNA Oradea, Cristian Ardelean, a instrumentat dosarul său în care a fost acuzat de fapte de corupție. Mai întâi, fostul polițist sătmărean îl acuză pe Ardelean că a falsificat o probă.
”La audierea unui martor, văzând că nu poate obține declarații acuzatoriale la adresa mea prin diverse promisiuni, amenințări etc, îl reține pe martor 24 ore. (…) După aceasta îl cheamă cu apărător ales, moment la care persoana audiată își menține aceeași poziție a nevinovăției față de persoana mea care eram țintă în cauză. Procurorul consemnează declarația la acel mod, fiind semnată de către persoana în cauză, avocat și procuror Ardelean. (…) Pentru a putea să mă acuze procurorul în mod evident, după ce persoana audiată și avocatul au ieșit din sediul DNA, acesta falsifică declarația în sensul că redactează o alta, în cadrul căreia introduce de la sine unele depoziții în acuzarea mea, iar semnăturile persoanei audiate, cât a avocatului sunt contrafăcute cu creionul după declarația originală pe care o substituie și depune la dosar acea declarație falsificată (…) acuzatorial la adresa mea”, a scris Adrian Bota.
În replică, procurorul Cristian Ardelean a declarat pentru Bihorjust că ”el (Adrian Bota – n.n.) se referă la declarația unui coinculpat care a și fugit apoi în Anglia – Nagy parcă îl cheamă -, dar care nu a spus nimic la adresa lui. E vorba de o pagină, nu era semnată de… nu mai știu cine. Zice el că e semnată cu creionul, dar eu nu am folosit niciodată creion. Asta e în imaginația lui. El a contestat declarația unui coinculpat. Nu văd de ce aș fi falsificat-o – să zicem – pentru că acel coinculpat nu ne-a ajutat. Dimpotrivă, și acel inculpat a fost trimis în judecată.”
Corespondență pe e-mail cu un denunțător. Ce spune procurorul
Adrian Bota s-a referit și la un denunț despre care spune că procurorul Ardelean l-ar fi formulat și trimis de pe adresa electronică a DNA unui denunțător ”cooptat prin șantaje, amenințări” pentru ca acesta să-l incrimineze pe fostul polițist: ”Va să zică eu, procuror de caz, îți scriu denunțul și te forțez să îl susții ca fiind adevărat prin amenințări, șantaj. Atașez spre ampla edificare ”denunțul”, cât memoriul ”denunțătorului.”
Procurorul Cristian Ardelean susține că persoana indicată drept denunțător de către Adrian Bota este un sătmărean, și el condamnat într-un dosar al DNA Oradea. Acesta ar fi făcut denunțuri împotriva mai multor persoane, dar acestea au fost clasate pentru că nu s-au confirmat.
”Nu este adevărat că i-am dictat eu denunțuri. Era logic: dacă îi dictam eu denunțul, înseamnă că și mergeam pe acuzația formulată și dădeam o anumită conotație, nu dădeam clasare. Pentru ce să îl îndrum eu pe el să facă anumite denunțuri împotriva unei persoane, din moment ce eu am dat clasare? Nu are nicio logică”, consideră magistratul orădean. Acesta spune că sătmăreanul i-a trimis prin e-mail informații pe care le considera relevante, la care i-a răspuns prin aceeași modalitate. ”Era din Satu Mare, avea probleme de sănătate, nu puteam să-l pun pe drumuri”, își justifică procurorul Ardelean răspunsurile prin poșta electronică.
CD-ul dispărut din dosar
Adrian Bota a acuzat și punerea de către procurorul de caz la dispoziția unui martor al acuzării a unor declarații din dosar, dar și întâlniri, înregistrate video, a lui Cristian Ardelean cu denunțători și martori. La acestea se adaugă ”dispariția de la dosar a discuțiilor din mediul ambiental înregistrate pe suport tehnic care erau în favoarea mea, dovedind nevinovăția în cauză și care au fost făcute dispărute”, scrie fostul polițist.
”A depus un CD, a înregistrat un avocat sau așa ceva. Nu i-am dat nicio relevanță, nu conținea nimic relevant. A fost o stratagemă a lui. A făcut cerere să studieze dosarul, când dosarul era în Tribunalul Satu Mare, și apoi a dispărut brusc acel CD și a invocat că, vezi, Doamne, s-a furat. Dar conducerea Tribunalului Satu Mare, din câte știu eu, a și făcut plângere penală că s-a sustras acel CD și singura persoană care luase contact nemijlocit cu dosarul a fost domnul Bota”, a precizat procurorul Cristian Ardelean.
Magistratul susține că ”totul e o ciorbă reîncălzită. El (Adrian Bota – n.n.) a făcut nu știu câte plângeri în sensul ăsta. A făcut plângeri și la conducerea instituției, și plângeri penale și la Inspecție (Inspecția Judiciară – n.n.) și nu i s-a dat dreptate. Parchetul General a dat soluții de clasare, nu știu de ce tot insistă pe subiectul acesta.”
Adrian Bota se referă și la o afirmație făcută de procurorul Ciprian Man în replica adresată judecătoarei Adriana Stoicescu: ”Apropo, ce părere ai despre faptul că ai cam dat-o de gard cu afirmația ”pe parcursul cercetărilor, pentru a beneficia de disp. art. 19 din OUG 43/2002, prim procurorul adjunct al PT Bihor Sabău Gligor, asistat de avocat ales, a formulat denunțuri împotriva unor magistraţi, pentru fapte de corupţie, realizând totodată mai multe înregistrări a acestora în mediul ambiental, cu tehnica D.N.A. (montată pe corpul denunţătorului Sabău Gligor Ioan); dosarele au fost preluate de SIIJ, unde se află și în prezent”? Înțeleg că e un dosar în fază de cercetare, iar tu ai dezvăluit un secret profesional în referire la tehnica folosită în discuțiile cu anumiți magistrați, această dezvăluire din dosarul de cercetare care e încă în faza nepublică și ai încunoștințat în acest mod persoanele vizate de anchetă, aspect care se circumscrie în sfera infracțiunilor de compromiterea intereselor justiției, cred că îți sună cunoscut aceasta. Poate CSM-ul, cât organele abilitate îți vor explica și ei în acest sens.”
Adrian Bota a fost comisar în cadrul Serviciului Cercetări Penale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare. El a fost anchetat de DNA Oradea sub acuzațiile de luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, fiind acuzat că între anii 2006 și 2008 ar fi cerut de la un denunțător 24.000 de euro și două terenuri evaluate atunci la 150.000 de euro, plus diferite bunuri. În schimb, ar fi promis că îl va ajuta pe acesta să obțină o decizie de achitare într-un dosar penal. Trimis în judecată în 2015, fostul comisar a fost condamnat definitiv în 2018, de Curtea de Apel Oradea, la 3 ani și 4 luni de închisoare.
Comments 1