Material realizat de avocat Irina Poinar – Cabinet de avocat și insolvență – Irina Poinar
Titlurile de credit (filele cec, biletele la ordin, cambiile ) sunt, potrivit legii speciale, titluri executorii care pot fi contestate pe calea contestaţiei la executare specială (fosta opoziţie la executare), conform art. 62 şi art. 63 din Legea nr. 58/1934.
Pe calea contestaţiei la executare speciale, debitorul nu se poate plânge contra executării silite în sine, pentru motive ce ţin de respectarea condiţiilor formale a însăşi procedurii de executare silită, aceste aspecte putând fi analizate doar pe calea contestaţiei la executare formulată pe calea dreptului comun. În practică sunt întâlnite situații care impun formularea contestației la executare având dublu temei atât dreptul comun, cât și legea specială.
Stabilirea temeiului de drept al cererilor de chemare în judecată – contestație la executare – este extrem de important în contextul în care termenul de exercitare a contestaţiei la executare speciale (fosta opoziţie la executare) este de 5 zile de la comunicarea somaţiei cambiale, iar calea de atac este apelul exercitat în termen de 15 zile de la pronunţarea hotărârii, potrivit art. 62 din Legea nr.58/1934, în timp ce termenul de exercitare a contestaţiei la executare pe calea dreptului comun este de 15 zile de la comunicarea somaţiei, iar calea de atac este apelul exercitat în termen de 10 de zile de la comunicarea hotărârii, potrivit art. 715, raportat la art. 718 Cod de procedură civilă.
De asemenea, sunt diferențe substanțiale în ceea ce privește taxa de timbru: în cazul contestației la executare speciale se datorează taxa de timbru la valoare, în timp ce contestația la executare de drept comun are taxa de timbru fixă.
În plus, motivele de nelegalitate şi apărările care se subscriu fiecărui tip de contestaţie la executare sunt distincte şi se impun a fi analizate ca atare.
Biletul la ordin este un instrument reglementat de Legea nr. 54/1934, care are condiţii de validitate distincte de raportul juridic obligaţional care a dus la întocmirea sa. Totodată, obligaţia născută din biletul la ordin este distinctă de obligaţiile existente iniţial între părţi. Biletul la ordin are un caracter abstract, iar unul dintre avantajele practice ale acestuia constă în faptul că executarea lui nu cere o analiză a scopului sau cauzei actului juridic. Biletul la ordin – ca titlu comercial – este un titlu abstract, care încorporează obligaţia şi dreptul corelativ, fără a cuprinde şi cauza obligaţiei, aceasta din urmă fiind un element extern ce nu are confluentă asupra titlului de creanţă.
Fiind un titlu comercial de valoare, biletul la ordin este un titlu de creanţă, la ordin, formal şi complet, care încorporează o obligaţie abstractă, autonomă şi necondiţionată, de plată a unei sume de bani de către semnatarii săi, ţinuţi solidar pentru executarea obligaţiei. Raporturile juridice care preexistă biletului la ordin, cunoscute sub denumirea de raporturi fundamentale, explică şi justifică emiterea acestor efecte de comerţ.
Odată emis biletul la ordin, acesta trebuie privit prin el însuşi, ca un titlu de sine stătător. Toate operaţiile ulterioare care privesc biletul la ordin fac abstracţie de existenţa raporturilor juridice fundamentale. Acest lucru se datorează faptului că biletul la ordin este un titlu formal şi abstract, iar drepturile şi obligaţiile născute din acest titlu sunt independente de raportul juridic fundamental care a determinat emiterea lui.
Concluzionând, biletul la ordin este un instrument reglementat de Legea nr. 54/1934, care are condiţii de validitate distincte de raportul juridic obligaţional ce a dus la întocmirea sa. Totodată, obligaţia născută din biletul la ordin este distinctă de obligaţiile existente iniţial între părţi.
CITIȚI de același autor: Insolvenţă – Tabel de creanţe | Nelegalitatea modificării tabelelor de creanţe, în lipsa unei hotărâri a judecătorului sindic prin care soluţionează o contestație | Radierea sechestrului penal fără obținerea în prealabil a unei hotărâri judecătorești de ridicare a acestei măsuri, în cazul valorificării ipotecii prin executare silită