Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a reacționat după decizia Curții Constituționale referitoare la redactarea hotărârilor judecătorești și a cerut elaborarea cât mai rapidă a unei soluții legislative. ÎCCJ a cerut implicarea Legiuitorului pentru punerea în acord a dispozițiilor Codului de procedură penală cu dispozițiile Constituției.
În ședința de miercuri, 7 aprilie, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.400 alin.(1), art.405 alin.(3) și art.406 alin.(1) și (2) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale. Astfel, CCR a reținut că ”este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și drept, la data pronunțării”. În acest fel a fost invalidată actuala soluție legislativă care prevede motivarea hotărârii judecătorești în termen de 30 de zile de la pronunțare, care poate fi prelungit succesiv până la cel mult 90 de zile, în condițiile Legii nr.304/2004.
În aceste condiții, Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat o intervenție cât mai rapidă a Legiuitorului pentru punerea în acord a dispozițiilor Codului de procedură penală cu dispozițiile Constituției.
”Celeritatea intervenției Legiuitorului este cu atât mai necesară cu cât, începând cu momentul publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial, dispozițiile legale sus-menționate vor fi suspendate de drept, iar, după 45 de zile, își vor înceta definitiv efectele juridice, în condițiile art.147 alin.(1) din Constituția României. Din perspectiva Înaltei Curți de Casație și Justiție, noua soluție legislativă ce va fi elaborată trebuie să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor persoanelor implicate în procedurile judiciare, conform deciziei Curții Constituționale, dar, în același timp, este necesar să fie una realistă și să ia în considerare situația actuală a sistemului judiciar – în special supraîncărcarea și deficitul de resurse cu care acesta continuă să se confrunte de o lungă perioadă”, se arată într-un comunicat semnat de președinta ÎCCJ, judecătoarea Corina Alina Corbu.
DOCUMENT – Comunicatul Înaltei Curți de Casație și Justiție, ca urmare a deciziei din 7 aprilie a Curții Constituționale: