Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Bogdan Mateescu, a reacționat după apariția, vineri dimineață, a unor informații potrivit cărora ar fi cerut ministrului Justiției majorarea veniturilor judecătorilor. Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Mateescu a explicat că nu a făcut decât să ceară asigurarea unei salarizări unitare a judecătorilor, ceea ce înseamnă ”aplicarea unei valori de referință egală pentru toți”. Președintele CSM a precizat că va solicita același lucru și pentru procurori.
”Am precizat încă din 2019 că este incorect ca magistrații pensionari să aibă pensia mai mare decât salariul (deși prin propunerea vizând legile justiției, înaintată și apoi retrasă de facto de actualul ministru al Justiției, se menținea aceeași paradigmă incorectă)”, se arată în mesajul președintelui CSM, Bogdan Mateescu.
Acesta a precizat că a acordat atenție funcției de control reglare de fiecare dată și a convocat Secția pentru judecători a CSM să aprecieze asupra suspendării din oficiu a unor magistrați când a fost cazul, înaintând și sesizări către Inspecția Judiciară pentru verificări ”ori de câte ori s-a pus problema în spațiul public a unor posibile inadecvări”.
”În egală măsură cred că drepturile judecătorilor trebuie respectate. Și o fac indiferent de atitudinea publică a unora sau altora pentru care principiul reprezintă de fapt propria apreciere aplicabilă diferit de la caz la caz și nu regula neutră, care să funcționeze indiferent de persoană”, a scris judecătorul Mateescu.
Președintele CSM a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi cerut ministrului Justiției majorarea salariilor judecătorilor: ”Am solicitat ministrului Justiției să respecte dreptul judecătorilor și să asigure o salarizare unitară față de ei. O voi face și pentru procurori. Iar asta nu înseamnă o majorare salarială de 25%, cum în mod revoltător de incorect se prezintă, întâmplător concomitent, într-o parte a presei, ci aplicarea unei valori de referință egală pentru toți, cum zic legea și Constituția, cu respectarea limitelor prevăzute de art. 38 alin 6 din Legea 153/2017. Întotdeauna cu respectarea legii.”
”Să fie clar, judecătorii de bună credință, care sunt cei mai mulți, vor fi apărați și drepturile lor trebuie recunoscute. Cei care greșesc vor suporta rigorile legii în condițiile acesteia. NU privilegiilor, dar categoric DA standardelor statului de drept”, a transmis Bogdan Mateescu.