Cinci inculpați într-un dosar de proxenetism, bănuiți că în ultimii trei ani ar fi racolat şi obligat mai multe fete din România să se prostitueze în Spania, inclusiv în Tenerife, au fost eliberați din arest și puși sub control judiciar. Decizia a fost luată de Tribunalul Cluj, care a desființat încheierea judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Turda de prelungire a arestului preventiv în cazul celor cinci. Aceeași măsură a fost luată și față de al șaselea inculpat în acest dosar, dar acesta rămâne în penitenciar, unde își execută o pedeapsă într-un alt caz. ”Standardul calitativ al probațiunii existente la acest moment în prezenta cauză nu poate justifica luarea celei mai aspre măsuri preventive prevăzute în legislația română, chiar dacă obiectul dosarului este infracțiunea de proxenetism”, a explicat unul dintre avocații apărării, Cristian Gîndac.
Cei șase inculpați au fost arestați pe 3 martie, de Judecătoria Turda, iar contestațiile împotriva acestei măsuri au fost respinse câteva zile mai târziu, de Tribunalul Cluj.
La sfârșitul lunii martie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Turda a dispus prelungirea arestării pentru încă 30 de zile. Din nou, inculpații au atacat măsura la Tribunalul Cluj, care, de această dată, le-a admis contestațiile. Pe 8 martie, instanța a dispus eliberarea inculpaților din arest și punerea lor sub control judiciar pentru 60 de zile. (MINUTA încheierii poate fi consultată aici)
”Se poate observa că există o discrepanță substanțială între încheierea pronunțată de prima instanță, respectiv Judecătoria Turda, și instanța de control judiciar, Tribunalul Cluj, pe baza acelorași probe”, a atras atenția unul dintre avocații apărării, Cristian Gîndac (foto stânga), care, alături de ceilalți colegi avocați, a obținut eliberarea clienților săi.
Acesta a explicat că probele strânse până acum la dosar nu justificau arestarea inculpaților: ”Existența mai multor contradicții între depozițiile persoanelor vătămate, care vizează aspecte relevante care ar fi putut conduce la conturarea stării de fapt reținută în sarcina clientului, primul contact cu legea penală și alte aspecte relevante trebuie analizate în concret pentru luarea unei măsuri preventive. Mai mult, atât în propunerea de luare, cât și în cea de prelungire a măsurii arestului preventiv sunt redate numai pasajele care susțin acuzația, făcându-se abstracție de cele în favoarea clientului.”
Acuzațiile formulate de Parchet
Cei șase inculpați sunt vizați de cercetări efectuate de Parchetul din Turda într-un dosar de proxenetism, iar arestarea lor a fost decisă în urma unei acțiuni de amploare desfășurată în 2 martie, concomitent, în România și Spania. În țară 16 percheziții au avut loc în județul Cluj și alte șase județe.
”Din probele administrate în cauză a reieşit presupunerea rezonabilă că în perioada 2017- 2021, pe teritoriul Spaniei, în special în Tenerife, pe teritoriul Marii Britanii, în Londra, şi pe teritoriul Germaniei, mai multe persoane din România, printre care şi din localitatea Turda, au iniţiat o activitate de proxenetism, determinând mai multe tinere de pe raza localităţilor Turda şi Câmpia Turzii, însă şi de pe raza altor localităţi din ţară, să practice prostituţia în beneficiul acestora şi înlesnind această activitate.
Determinarea victimelor s-a realizat pe fondul vulnerabilităţilor acestora, prin utilizarea metodei loverboy, menită a asigura o dependenţă emoţională faţă de suspecţi, şi pe fondul unui control exercitat faţă de victime, caracterizat în cazul unora de violenţă psihică şi fizică repetată.
În Tenerife, tinerele erau plasate să practice prostitutia „la stradă” şi în cluburi. La stradă tinerele erau supravegheate de suspecţi, cărora trebuia să le trimită mesaje când acestea aveau clienţi, unde se duceau cu clientul, cât timp stăteau şi suma de bani pe care o primeau de la aceştia”, se arăta în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda.
Procurorii din Turda au anunțat că fac cercetări față de 11 persoane și sunt vizate și acuzații de camătă, șantaj și influențarea declarațiilor.