Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) anunță schimbări în ceea ce privește acordarea de vouchere de vacanță. Prezent la un eveniment, președintele ANAT a susținut cp sistemul trebuie regândit, pentru că a fost văzut doar ca un supliment în plus pentru bugetari, nu şi ca o investiţie a acestora în turism. Se ia în calcul și acordarea voucherelor de vacanță pentru domeniul privat, notează Adevărul.ro.
”Legat de voucherele de vacanţă, nu am abandonat lupta. A fost o neseriozitate crasă din partea guvernanţilor, în sensul că în decembrie discutam de prelungire şi cât de benefice sunt şi două luni mai târziu nu mai aveam bani să le susţinem.”, a declarat Dumitru Luca, la un eveniment de promovare a Ţării Făgăraşului.
Dumitru Luca a precizat că ANAT își dorește obţinerea unor facilităţi fiscale pentru domeniul privat care acordă voucherele de vacanţă, respectiv ca acestea să fie deduse din impozitele achitate de către stat şi nu din venitul impozabil.
Potrivit asociaţiei patronale, voucherele de vacanţă emise în perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de muncă, şi au asigurat în mare parte supravieţuirea şi dezvoltarea turismului intern, precum şi pregătirea turismului pentru incoming. Acestea au cumulat circa 30% din vânzările agenţiilor de turism specializate pe turism intern.
ANAT a susţinut, într-un comunicat de presă emis în luna februarie, că valoarea voucherelor de vacanţă rămase neconsumate din 2019 şi 2020 este de patru ori mai mică decât valoarea anunţată de şeful Guvernului.
Potrivit datelor publicate de asociație, în 2019 şi în primele 10 luni din 2020 au fost emise tichete de vacanţă în valoare totală de 2,77 miliarde de lei şi au fost consumate în aceeaşi perioadă tichete de 2,15 miliarde de lei – adică 77,5% din volumul celor emise.