Salariul mediu net s-a majorat, în a doua lună a anului în curs, cu puțin peste 5% față de luna februarie din 2020. Astfel, acesta a ajuns la 3.3645 de lei, dar a scăzut cu 0,9% față de nivelul înregistrat în ianuarie 2021.
Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi sau încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici, cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
Scăderile cele mai semnificative ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturalem ca urmare a acordării de prime ocazionale în lunile anterioare, în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului dar şi în telecomunicaţii.
La polul opus, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost raportate la fabricarea produselor din tutun, în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii şi în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.
În sectorul bugetar scăderile au fost înregistrate în asistență socială și în învățământ.
La nivelul întregii economii, în luna februarie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.497 lei, cu 52 lei mai mic față de luna ianuarie a acestui an.
DOCUMENT – Comunicat INS: Câștigul salarial mediu brut pe economie în luna gebruarie 2021: