Curtea Supremă a României a admis, luni, alte două recursuri în interesul legii, pe lângă cel referitor la posibilitatea instanței de a înlătura sau reduce sancțiunea complementară a suspendării temporare a dreptului de a conduce. Unul dintre acestea se referă la decizia de zi pe unitate prin care un ofiţer de penitenciare este desemnat să îndeplinească atribuţii suplimentare specifice funcţiei de conducere, în timp ce a doua privește sporul de risc de 25% din salariul de bază pentru personalul silvic la care fac referire prevederile art. 120 alin. (5) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic.
Comunicatul Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru soluţionarea recursurilor în interesul legii:
Decizia nr. 6 în dosarul nr. 108/1/2021
”Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Alba Iulia și, în consecinţă, stabilește că:
În interpretarea și aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 55 alin. (3) din Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, decizia de zi pe unitate prin care un ofiţer este desemnat să îndeplinească atribuţii suplimentare specifice funcţiei de conducere nu constituie o împuternicire pe funcţie, similară celei prevăzute de art. 55 alin. (3) din Legea nr. 293/2004.
Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunțată în ședință publică astăzi, 12 aprilie 2021.”
Decizia nr. 7 în dosarul nr. 280/1/2021
”Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Alba Iulia şi, în consecinţă, stabileşte că:
În interpretarea și aplicarea unitară a prevederilor art. 120 alin. (5) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, personalul silvic la care fac referire aceste dispoziţii beneficiază de un spor de risc de 25% din salariul de bază, în absenţa elaborării normelor, regulamentelor, instrucţiunilor şi ghidurilor de bune practici, conform prevederilor art. 115 alin. (1) din aceeaşi lege.
Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Pronunțată în ședință publică astăzi, 12 aprilie 2021.
După redactarea considerentelor şi semnarea deciziilor, acestea se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”