Curtea de Apel Oradea a pronunțat, luni, sentința definitivă în cazul unuia dintre cele mai mari tunuri imobiliare din Oradea – vânzarea spațiilor fostelor librării de stat din oraș. Acuzat că ar fi falimentat firma Librarul SA pentru a vinde imobilele administrate de acestea și pentru a strânge din tranzacțiile ilegale mai bine de 2,5 milioane de euro, Gheorghe Mudura a fost condamnat la 11 ani și 6 luni de închisoare. Mama sa, Floarea Mudura, judecată în același dosar, a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare. Instanța a confiscat de la cei doi aproape 9 milioane de lei. Sentința a reprezentat punctul final a 14 ani de anchete și procese.
Potrivit minutei Curții de Apel Oradea, instanța a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, partea responsabilă civilmente Master SA și de inculpații Mudura Gheorghe și Mudura Floarea împotriva sentinţei din martie 2020 a Tribunalului Bihor și a desființat, în parte, hotărârea atacată.
Curtea l-a achitat pe Gheorghe Mudura pentru infracțiunea de spălare a banilor și pentru mai multe fapte de folosire cu rea-credinţă a bunurilor societăţii, pe motiv că acestea din urmă s-au prescris. De asemenea, a fost înlăturată dispoziţia de condamnare a lui Mudura la 10 ani închisoare pentru delapidare, cu referire la vânzarea imobilului cunoscut sub denumirea de “Colectura Bibliotecilor”, situat în Oradea, Piața 1 Decembrie nr.2 şi însuşirea sumei de aproape 360.000 de lei.
În schimb, Curtea de Apel l-a condamnat pe inculpat la 11 ani și 6 luni de închisoare pentru delapidare în formă continuată (17 acte materiale).
În ceea ce o privește pe mama lui Gheorghe Mudura, Floarea, aceasta a fost achitată pentru acuzația de folosire cu rea-credinţă a bunurilor societăţii, dar a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 3 ani pentru delapidare în formă continuată (13 acte materiale).
Curtea a respins acțiunile civile exercitate de părțile civile din proces, a ridicat sechestrul asupra bunurilor imobile şi mobile ale firmei Master S.A. şi a confiscat 5.000.000 de lei de la Gheorghe Mudura și peste 3.800.000 de lei de la Floarea Mudura.
DOCUMENT – Minuta sentinței Curții de Apel Oradea în dosarul care îi privește pe Gheorghe Mudura și Floarea Mudura:
Originile dosarului ”Librarul”
În 2004, peste 90% din acțiunile firmei Librarul SA, care administra rețeaua librăriilor de stat din Oradea, ajungeau în posesia lui Gheorghe Mudura. Acesta devenea director al societății și președinte al AGA, în timp ce pe mama sa a pus-o administrator. În același an, noul acționar majoritar a folosit 13 librării drept garanție pentru credite bancare.
Ulterior, toate cele 19 spații ale fostei Librarul au fost vândute – la prețuri derizorii, au stabilit procurorii – atât propriei firme a lui Mudura, Master SA, cât și unor apropiați ai acestuia. Așa s-ar fi creat un prejudiciu de 2,5 milioane de euro, dat de diferența dintre valoarea de piață a imobilelor – aproape 2,9 milioane de euro – și suma totală încasă din vânzări de Librarul SA – în jur de 400.000 de euro. Restul banilor a ajuns la Mudura, care l-ar fi introdus în circuitul financiar prin creditarea societății Master SA.
DETALII despre acest caz și mai multe acte pot fi consultate pe pagina libraruloradea.wordpress.com.
Cazul a ajuns în atenția Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor în 2007, fiind reclamat de un acționar minoritar al societății Librarul, Dumitru Bărdaș. După 7 ani de anchete, dosarul a fost trimis în judecată, iar pe 24 martie 2020, în primă instanță, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Gheorghe Mudura la 10 ani de închisoare pentru delapidare şi spălarea banilor.
Mama omului de afaceri a fost achitată atunci pentru delapidare, iar pentru folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii a fost dispusă încetarea procesului pe motiv de prescriere a faptelor. Instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de 40 de acţionari minoritari ai societății Librarul SA și a dispus despăgubirea acestora cu 8,3 milioane de lei.
Gheorghe Mudura a mai fost arestat în anii `90 pentru țepe cu produse petroliere, iar în 2011 a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare după ce a folosit o filă cec în alb pentru a încasa o datorie inexistentă. În 2013 a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de 12 milioane de lei. A executat 3 ani de detenție.
FOSTII ACTIONARI AI SC LIBRARUL SA AU RAMAS CU PAGUBA IAR SC MASTER SA CU FOLOASELE !!!
DOI JUDECATORI DE LA CURTEA DE APEL ORADEA, VIDICAN DENISA si OLIMPIU BERINDEI, AU DECIS CA FOSTII ACTIONARI AI SC LIBRARUL SA ORADEA SA NU FIE DESPAGUBITI DE CEI CARE AU DEVALIZAT, FALIMENTAT SI LICHIDAT SC LIBRARUL SA !!!
DECI CU TOATE CA O PARTE DINTRE ACTIONARI ( 45 la numar ), S-AU CONSTITUIT PARTI CIVILE in CAUZA PENALA, , CU TOATE CA SC LIBRARUL SA si ACTIONARII SOCIETATII AU FOST PREJUDICIATI PRIN INFRACTIUNILE COMISE DE CEI 2 INCULPATI, Mudura Gheorghe si Mudura Floare, INFRACTIUNI CARE AU DUS LA DEVALIZAREA, FALIMENTAREA SI LICHIDAREA SC LIBRARUL SA , DECI CU TOATE ACESTEA, CEI 2 JUDECATORI AU HOTARAT CA PREJUDICIUL SUFERIT DE SC LIBRARUL SA SA FIE CONFISCAT DE STAT !
DE ASEMENEA, CEI 2 JUDECATORI AU DECIS CA SC MASTER SA, SOCIETATE CONTROLATA DE CEI 2 CONDAMNATI MUDURA FLOARE ( care are 98 % din actiunile SC Master SA ) si MUDURA GHEORGHE ( care are 1 % din actiunile SC Master SA ) SA NU PLATEASCA DESPAGUBIRE NICI UN LEU CATRE NIMENI, CU TOATE CA SC MASTER SA ESTE PRINCIPALA BENEFICIARA A INFRACTIUNILOR COMISE DE CEI 2 CONDAMNATI, CU OCAZIA DEVALIZARII, FALIMENTARII SI LICHIDARII SC LIBRARUL SA !!!
Observatii:
1 ) Daca cititi primele 3 randuri ale minutei, se constata ca instanta m-a transformat din parte civila in inculpat.
2 ) Ieri, 16.04.2021, am primit o adresa din partea Biroului de executari silite de la Tribunalul Bihor, prin care sunt informat ca ,,am fost obligat la plata sumei de 5.076.129 lei, cu titlul de confiscare speciala ”
FARA ALTE COMENTARII.
Prejudiciul estimat de parchet si de expertiza efectuata in cauza este de peste 9 milioane de lei, la nivelul anilor 2004 – 2005. Daca se actualizeaza acest prejudiciu cu inflatia si dobanda, la nivelul anului 2021, prejudiciul se apropie de 30 milioane de lei. Chiar presupunand ca cei 2 condamnati vor plati catre stat cei aproape 9 milioane de lei, tot le ramane un surplus de peste 20 milioane de lei.
Pentru a se putea plati prejudiciul produs, parchetul a pus sechestru asupra bunurilor lui Mudura Gheorghe ( o cladire si un teren cu o valoare impozabila de aproximativ 0,9 milioane de lei ), Mudura Floare ( 2 cladiri si 4 terenuri cu o valoare impozabila de aproximativ 2 milioane de lei ) si SC Master SA ( cladiri si terenuri cu o valoare impozabila de aproximativ 20 milioane de lei ). Prin recenta Decizie a Curtii de Apel Oradea, a fost mentimut sechestrul asupra bunurilor lui Mudura Gheorghe si Mudura Floare si a fost desfiintat sechestrul asupra bunurilor SC Master SA ( principala beneficiara a infractiunilor comise de cei 2 condamnati ). Tinand seama de valoarea impozabila a bunurilo sechestrate ale celor 2 condamnati, am mari indoieli ca statul va reusi sa intre in posesia celor aproape 9 milioane de lei, fara a mai socoti actualizarea cu inflatia si dobanda.
Decizia este de genul celei in care in 2014 Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare si obligat sa plateasca catre stat 60 de milioane de euro. Dupa 2 ani si 11 luni Dan Voiculescu a iesit din inchisoare, iar pana in prezent, statul a recuperat doar 8,4 milioane de euro din cei 60 de milioane de euro care trebuiau recuperati. A se vedea https://www.g4media.ro/fiscul-a-recuperat-de-la-dan… Probabil ca se vor mai recupera inca vreo 5-10 milioane de euro, iar diferenta o sa-i ramana ,,cadou” lui Voiculescu.