Curtea de Apel Oradea a dispus sesizarea Curții Constituționale a României (CCR) în ceea ce privește mai multe prevederi ale Codului Penal referitoare la efectele circumstanțelor atenuante și condițiile amânării sau renunțării la aplicarea pedepsei. Decizia a fost luată într-un dosar instrumentat de DIICOT Oradea și în care trei inculpați sunt acuzați de trafic de droguri.
Curtea de Apel Oradea a admis, în parte, cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de doi dintre inculpați, prin avocat și a dispus sesizarea Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 76 alin. 1-3 Cod penal, art. 80 alin. 2 Cod penal şi art. 83 alin. 1 lit. a şi alin. 2 Cod penal.
Articolele vizate de excepția de neconstituționalitate prevăd că:
Art. 76 Cod Penal – Efectele circumstanțelor atenuante
- În cazul în care există circumstanțe atenuante, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunea săvârșită se reduc cu o treime.
- Dacă pedeapsa prevăzută de lege este detențiunea pe viață, în cazul reținerii circumstanțelor atenuante se aplică pedeapsa închisorii de la 10 la 20 de ani.
- Reducerea limitelor speciale ale pedepsei se face o singură dată, indiferent de numărul circumstanțelor atenuante reținute.
Art. 80 alin. 2 Cod Penal – Condiţiile renunţării la aplicarea pedepsei:
(2) Nu se poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei dacă:
- infractorul a mai suferit anterior o condamnare, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
- faţă de acelaşi infractor s-a mai dispus renunţarea la aplicarea pedepsei în ultimii 2 ani anteriori datei comiterii infracţiunii pentru care este judecat;
- infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor;
- pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea mai mare de 5 ani.
Art. 83 alin. 1 lit. a şi alin. 2 Cod Penal – Condițiile amânării aplicării pedepsei:
1) Instanța poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiții:
a) pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracțiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani;
2) Nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este de 7 ani sau mai mare sau dacă infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților.
În schimb, Curtea de Apel Oradea a respins, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curţii Constituţionale privind excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000. Totuși, inculpații au avut la dispoziție 48 de ore, până azi, pentru a ataca cu recurs dispoziția de respingere.
Art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 – ”Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.”