Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată de către Curtea de Apel Alba Iulia cu un recurs în interesul legii care vizează posibilitatea acordării unor sporuri totale de maximum 45% personalului auxiliar din cadrul instanțelor judecătorești. Prin această acțiune se urmărește unificarea practicii judiciare conturate în acțiunile prin care personalul auxiliar din cadrul instanțelor și al parchetelor, căruia i s-au aplicat, începând cu data de 1.01.2018, dispozițiile art. 38 alin. 3 lit.a coroborate cu ale alin. 6 din Legea nr. 153/2017 și i s-au stabilit sporuri în cuantum de 30%, a solicitat acordarea de sporuri în cuantum maxim, de 45%, prin raportare la personalul auxiliar din cadrul altor curți de apel.
Problema de drept supusă recursului în interesul legii prin sesizarea înregistrată la Înalta Curte de Casație și Justiție pe 16 aprilie 2021:
1. Personalul auxiliar din cadrul instanțelor judecătorești, căruia i s-au aplicat, începând cu data de 1.01.2018, dispozițiile art. 38 alin 3 lit. a coroborate cu ale alin. 6 din Legea nr. 153/2017, beneficiază de un cuantum al sporurilor care să nu depășească limita prevăzută de art. 25 din aceeași lege, raportată la ordonatorul de credite care stabilește drepturile salariale, sau, dimpotrivă, poate beneficia de sporuri în cuantum maxim prevăzut în cuprinsul Anexei V la Legea nr. 153/2017, Cap. VIII, Secțiunea I, art.4 și 5 (15% spor condiții vătămătoare, 25% spor de risc și suprasolicitare, 5% spor de confidențialitate), limita prevăzută la art.25 din Legea nr. 153/2017 urmând a se raporta Ia ordonatorul principal de credite.
2. Personalul mai sus amintit, căruia i s-a stabilit un cuantum al sporurilor mai mic (în speță de 30%), prin raportarea limitei prevăzute la art. 25 la nivelul ordonatorului secundar de credite (curte de apel), este îndreptățit să pretindă plata diferențelor de drepturi prin raportare la nivelul maxim stabilit în cadrul familiei ocupaționale (în speță 45% stabilit la nivelul altor curți de apel), în temeiul principiilor nediscriminării și egalității, consacrate în cuprinsul art. 6 lit. b și c din Legea nr. 153/2017, sau, dimpotrivă, aceste acțiuni se impun a fi respinse, pe considerentul că principiul egalității, astfel cum este consacrat în cuprinsul art. 6 din Legea nr. 153/2017, face referire numai la salariul de bază, iar o eventuală salarizare discriminatorie rezultă din aplicarea legii. Or, potrivit jurisprudenței Curții Constituționale, o astfel de discriminare nu poate fi înlăturată de instanță prin neaplicarea unei dispoziții legale sau prin înlocuirea unor norme cu altele.
Punctul de vedere exprimat de Colegiu! de Conducere al Curții de Apel Alba Iulia, cu majoritate de voturi (4 pentru și 3 împotrivă) este în sensul admiterii acțiunilor și acordării sporurilor în cuantumul maxim, de 45%, pentru următoarele considerente:
– Reclamanții au făcut dovada că sunt discriminați față de alți salariați cu funcții similare din cadrul familiei ocupaționale din care fac parte, cărora li s-a stabilit un cuantum total al sporurilor de 45%.
– Intenția legiuitorului, exprimată în actele normative adoptate ulterior anului 2015, a fost aceea de a înlătura orice inechități salariale existente între persoane ocupând funcții similare în cadrul aceleiași familii ocupaționale.
”Trebuie avute în vedere și considerentele deciziei Curții Constituționale nr. 794/2016”, se mai arată în referatul Curții de Apel Alba Iulia.
DOCUMENT – Colegiul de Conducere al Curții de Apel Alba Iulia | Referat privind sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție cu recurs în interesul legii: