La mai bine de un an de la adoptarea sa de către Senat, legea care prevede monitorizarea cu ajutorul brățărilor electronice a deținuților, autorilor unor acte de violență în familie și persoanelor aflate sub control judiciar ori ținute în arest la domiciliu a fost votată și de Camera Deputaților. Toți cei 310 deputați prezenți au fost de acord cu proiectul inițiat de patru senatori și deputați liberali. Noile reglementări prevăd și înfiinţarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) care va supraveghea implementarea acestor dispozitive.
Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale definește dispozitivul electronic de supraveghere ca fiind un ”dispozitiv hardware și, după caz, software, apt să trimită SIME, automat și sistematic, datele de localizare ale acestuia”. Aparatul nu trebui să îngrădească exercitarea dreptului la viață privată ”mai mult decât este inerent naturii și conținutului procesului de monitorizare electronică” și să nu provoace în mod intenționat daune sau suferințe de orice fel persoanei monitorizate.
Brățara electronică sau dispozitivul fix de supraveghere pot fi folosite exclusiv pe teritoriul României cu ocazia:
- – executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune, potrivit Codului de procedură penală
- – executării măsurii arestului la domiciliu, potrivit Codului de procedură penală;
- – aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, potrivit legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie
- – aplicării ordinului european de protecţie, în cazul în care România este stat emitent, potrivit legii 151/2016;
- – supravegherii la distanţă a deţinuţilor, potrivit legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate
Proiectul de lege prevede, totodată, că persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim semideschis pot presta muncă şi desfăşura activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare progesională, în afara penitenciarului, sub supraveghere inclusiv electronică. În cazul acestor deținuți, supravegherea îndeplinirii obligaţiei de a purta permanent un dispozitiv electronic se face în condiţii stabilite prin lege specială.
Proiectul mai prevede care sunt încălcările obligațiilor persoanelor supravegheate, reguli referitoare la protecția datelor cu caracter personal, accesul organelor de stat cu atribuții în domeniul securității naționale la datele de localizare din SIME și procedurile de urmat în cazul generării unor alerte.
DOCUMENT – Proiect de Lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale (forma adoptată de Senat):
DOCUMENT – Raportul comun asupra proiectului de Lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, trimis Comisiei juridice, de disciplină și imunități și Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților: