Șapte persoane, printre care trei inspectori din cadrul RAR Vaslui și RAR Bacău, au fost reținute de procurorii anticorupție sub acuzația că ar fi luat mită ca să confirme realizarea unor inspecții tehnice periodice, care, în realitate, nu au fost efectuate. Inculpații acționau în cadrul unui grup infracțional, arată anchetatorii care au stabilit că valoarea șpăgilor era de 250 de lei pentru vehicule aflate în țară și 150 de euro pentru vehicule aflate în străinătate. Activitatea grupului ar fi fost sprijinită, pentru ”atenții” de câte 100 de euro, de doi inspectori de la RAR județean, dintre care unul a fost reținut, iar altul a fost pus sub control judiciar.
Potrivit unui comunicat al DNA, au fost reținuți Ionuț Verman și Sorin Apetri, inspectori tehnici autorizați în cadrul unor stații ITP din Bârlad, respectiv Bacău, și patru colaboratori, cu toții acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, trafic de influență, fals intelectuali sau instigare la fals intelectual și dare de mită.
Pentru 24 de ore a fost trimis după gratii și Marian Ursache, inspector în cadrul RAR Vaslui (cu atribuții de control și supraveghere a stațiilor ITP). Acesta a fost reținut pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și luare de mită.
Pentru aceleași acuzații a fost pus sub control judiciar Doru Săndulescu, inspector din cadrul RAR Vaslui. Măsura a fost dispusă și față de alte cinci persoane.
Situația de fapt prezentată de procurorii DNA
Procurorii anticorupție susțin că inițiatorul grupului infracțional ar fi inspectorul Ionuț Verman. În perioada iunie 2020 – aprilie 2021, acesta ar fi coordonat activitatea de efectuare nelegală a inspecțiilor tehnice periodice în cadrul stației ITP din Bârlad la care lucra, în sensul că s-ar fi atestat, în mod nereal, realizarea inspecțiilor tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să se prezinte în stație. De altfel, multe dintre aceste mașini se aflau de fapt în străinătate sau în alte zone ale țării, fiind nedeplasabile din cauza unor defecțiun.
Mai mult, inspectorul ar fi impus ”tarifele” pentru activitatea ilegală, indicând felul cum se împărțeau banii și persoanele de la care urmau să fie cerute șpăgile ori cele care beneficiau gratuit de ”serviciile” grupului.
”Concret, acesta stabilea cât revenea fiecărui membru al grupului, inclusiv suma de bani care urma a fi remisă patronului societății, precum și reprezentantului R.A.R. Vaslui, inculpatul Ursache Marian care asigura protecția grupului infracțional organizat, prin aceea că nu lua măsurile legale față de nereguli constatate în cadrul stației, referitoare la modalitatea nelegală de înscriere în fals a inspecțiilor tehnice periodice. (…) De regulă, se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în țară și 150 de euro pentru vehicule care nu află țară”, se arată în comunicatul DNA.
Anchetatorii au arătat că așa-zișii colaboratori aveau roluri clar stabilite în relația cu clienții care urmăreau să rezolve înscrierea unei inspecții tehnice periodice, fără prezentarea vehiculelor.
Pentru că stația din Bârlad nu este autorizată pentru decât pentru ITP pentru categoria II-a de vehicule, inspectorii tehnici de aici au apelat la inspectorii din alte stații RAR pentru situații în care era necesară inspecția unor vehicule de mare tonaj (peste 3.500 de kilograme) din categoria III-a. Astfel, a fost identificată o stație ITP din județul Bacău la care inspectorul tehnic Sorin Apetri ar fi atestat, în mod nereal, efectuarea ITP pentru vehicule din categorie III-a. Bineînțeles, tot în schimbul unor sume de bani, au explicat procurorii DNA.
Certificatele de înmatriculare și certificatul de inspecție corespunzătoare vehiculelor care „trecuseră” ITP erau transmise în colete, prin servicii de poștă rapidă.
”Activitățile nelegale expuse anterior nu se puteau realiza fără sprijinul efectiv al inspectorilor de specialitate din departamentul D.I.T.P. – S.P.N.V. din cadrul Registrului Auto Român Vaslui.
În acest context, inspectorii de specialitate din cadrul RAR Vaslui, inculpatul Ursache Marian (în perioada august 2020 – aprilie 2021) și inculpatul Săndulescu Doru (în perioada august 2020 – decembrie 2020) ar fi asigurat sprijin pentru activitățile infracționale descrise, în schimbul banilor primiți, direct sau indirect, de la inspectorii tehnici din cadrul stației ITP din Bârlad. Sumele de bani ar fi în cuantum de 100 de euro și ar fi fost remise periodic (aproximativ de două ori pe săptămână) fiecăruia dintre inspectorii anterior menționați, cu ocazia deplasărilor acestora în teren. În acest sens, ei nu ar fi luat măsurile legale de sancționare și ar fi oferit membrilor grupării date referitoare la activitățile de control desfășurate pentru ca aceștia să-și poate lua măsuri de precauție”, se mai arată în comunicatul DNA.
Șase dintre cei șapte reținuți urmează să fie prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar unul cu propunere de arestare la domiciliu.
”În același dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție, I.G.P.R – Direcția de Operațiuni Speciale, Inspectoratelor de Jandarmi Județene Vaslui și Argeș și Gruparea de Jandarmi Mobila Bacău”, au precizat procurorii.