22 de magistrați din Bihor și trei din județul Satu Mare au semnat scrisoarea deschisă către Consiliul Superior al Magistraturii căruia i se cere să intervină după ce Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a opt judecători și a propus suspendarea a trei dintre ei, pe motiv că ar fi adus atingere prestigiului justiției, prin discuțiile avute pe un grup de Facebook. Semnatarii apelului au atras atenția că printre cei vizați de acțiunile disciplinare se află judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare.
Magistrații bihoreni și sătmăreni care au semnat scrisoarea deschisă către CSM sunt:
- Sorin Beteringhe – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
- Cristian Ardelean – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
- Ciprian Man – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
- Dida Naghiu – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
- Florin Sas – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
- Radu Harja – Tribunalul Bihor
- Thea Zinca – Tribunalul Bihor
- Constantin Manoloiu – Tribunalul Bihor
- Georgeta Ciungan – Tribunalul Bihor
- Corina Maria Florea – Tribunalul Bihor
- Crina Muntean – Tribunalul Bihor
- Angelica Ulianov – Tribunalul Bihor
- Florin Traian Lazăr – Judecătoria Oradea
- Natalia Gherman – Judecătoria Oradea
- Ana Maria Lazăr Cârlănaru – Judecătoria Oradea
- Cristina Ingrid Vișovan – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea
- Andrea Lup – Judecătoria Oradea
- Florentina Sandu – Judecătoria Oradea
- Ioan Bene – Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta
- Bianca Simona Bărnuțiu – Judecătoria Marghita
- Maria Bogza – Judecătoria Marghita
- Mădălina Sălăjan – Judecătoria Marghita
- Cristian Paul Jarcă – Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare
- Adriana Soponar – Judecătoria Satu Mare
- Anca Demian – Judecătoria Carei
Ce se arată în scrisoarea deschisă către CSM:
Observăm că mesajele atribuite judecătorilor, care ar fi fost transmise pe un presupus grup, privat, nu puteau fi destinate publicului ci exclusiv membrilor grupului, care au aderat la regulile de confidențialitate ale acestuia – Tipul de mesagerie instantanee pe internet în discuție nu reprezintă altceva decât o formă de comunicare ce face parte din exercitarea unei vieți private sociale (CEDO, hotărârea în cauza Bărbulescu c. României, para. 74).
Fără ca acest demers să urmărească vreo imixtiune în activitatea Inspecției Judiciare, apreciem că transmiterea, de către magistrați, de mesaje pe un grup privat de Facebook nu ar putea constitui activități publice cu caracter politic, și cu atât mai puțin activități publice cu caracter politic desfășurate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, așa cum li se impută magistraților anchetați. Pe de altă parte, criticarea de către magistrați a lipsei de reformă în domeniul justiției este permisă inclusiv în spațiul public.
Contestăm modalitatea în care mesaje destinate în mod vădit unui mediu privat de discuție sunt prezentate public și sunt atribuite anumitor persoane, și nu excludem posibilitatea ca aceasta să se circumscrie unor fapte cu caracter penal.
Atragem atenția că printre magistrații vizați de aceste acțiuni ale Inspecției Judiciare sunt judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu trimiteri preliminare care au vizat, printre altele, și organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare. Totodată, toți acești magistrați au criticat modificările controversate aduse legilor justiției în perioada anilor 2017-2020.
DOCUMENT – Textul integral al scrisorii deschise către Consiliul Superior al Magistraturii, semnată de 548 de magistrați: