Senatorii juriști au stabilit, joi, deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii în procesele penale trebuie făcute de instanță în cel mult 120 de zile de la încheierea dezbaterilor. În forma inițială a proiectului de lege pentru modificarea Codului de Procedură Penală se prevedea că termenul maxim să fie de 90 de zile. Inițiativa legislativă aparține unor parlamentari USR PLUS și PNL, printre care și deputatul bihorean Ioan Cupșa, în contextul în care Curtea Constituțională a stabilit ca decizia să fie pronunțată odată cu motivarea. Comisia juridică a Senatului a dat raport de admitere cu amendamente pe acest proiect de lege.
Amendamentele adoptate de Comisia Juridică a Senatului:
- ”Deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor.” (în textul propunerii termenul prevăzut era de maximum 30 de zile)
- “În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut la alin (1), instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor.” (în textul propunerii termenul prevăzut era de maximum 90 de zile)
- ”În afara cazurilor în care sunt aplicabile dispozițiile art. 406 alin. (1), rezultatul deliberării instanței sau, după caz, judecătorului, indiferent de funcția judiciară pe care o exercită, se consemnează într-o minută, care trebuie să aibă conținutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii.”
- ”În cazurile în care rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, deliberarea și pronunțarea hotărârii au loc în termen de cel mult 15 zile de la închiderea dezbaterilor, dacă legea nu prevede altfel. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea și pronunțarea hotărârii nu pot avea loc în acest termen, instanța poate amâna pronunțarea o singură dată, pentru o durată de cel mult 15 zile. Președintele sau, după caz, alt membru al completului, pronunță minuta hotărârii, în condițiile alin. (1), dacă legea nu prevede altfel.”
- ”După pronunțare, o copie a hotărârii sau, după caz, a minutei se comunică procurorului, părților, persoanei vătămate și, în cazul în care inculpatul este arestat, administrației locului de deținere, în vederea exercitării căii de atac. În cazurile în care rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, după redactarea hotărârii, acestea se comunică procurorului, părților și persoanei vătămate în întregul său. În cazul în care părțile ori persoana vătămată nu înțeleg limba română, hotărârea sau, după caz, minuta, se comunică acestora într-o limbă pe care o înțeleg.”
- ”Pentru procuror, persoana vătămată și părți, termenul de apel este de 10 zile, dacă legea nu dispune altfel, și curge de la data comunicării hotărârii, în cazurile prevăzute la art. 406 alin. (1) sau, după caz, de la data comunicării copiei minutei, în celelalte cazuri.”
DOCUMENT – Forma inițială a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală:
DOCUMENT – Raportul cu amendamente adoptat de Comisia Juridică a Senatului:
Comments 1