Ministrul Justiției, Stelian Ion, le-a trimis președinților de tribunale și curți de apel din România trei adrese prin care le transmite că au cheltuit 25% din creditele bugetare până în martie 2021 şi că instanţele riscă să rămână fără bani în acest an, transmite alephnews.ro. În plus, magistraților li se cere să facă economii pentru că nu sunt bani pentru plata salariilor restante și li s-a transmis că se vor reanaliza şi revizui toate sporurile şi salariile, arată sursa citată.
Prima adresă, din 21 aprilie 2021, semnată de ministrul Stelian Ion, arată că ”din analiza datelor operative, prin execuţia bugetului de stat, la nivelul lunii martie 2021 se înregistrează un grad de utilizare a creditelor bugetare aprobate la titlul „Cheltuieli de personal”, de peste 25%, iar menţinerea acestui ritm poate genera riscul ca fondurile aprobate în buget să fie insuficiente în raport cu necesităţile de finanţare”.
Ministrul Justiției le transmite judecătorilor că în anul 2021 se va menține cuantumul brut al salariilor și sporurilor de care beneficiază personalul din administrația publică centrală și locală, inclusiv personalul care ocupă funcții de demnitate publică și funcții asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020.
Stelian Ion a făcut trimitere la nota de fundamentare prin care a fost stabilită repartrizarea bugetului de stat pe 2021 al Ministerului Justiției către ordonatorii secundari și terțiari direct, prin Legea bugetului de stat pe 2021, nu au fost asigurate fonduri pentru plata drepturilor salariale restante stabilite prin hotărâri judecătorești, acte administrative, respectiv OUG 3/2019.
”Emiterea unor acte administrative prin care se stabilesc drepturi salariale care exced prevederile mai sus menționate presupune angajarea unor cheltuieli peste limita creditelor de angajament aprobate prin buget”, se arată în adresa ministrului Justiției, prezentată de AlephNews.
În a doua sa adresă, trimisă pe 27 aprilie, ministrul Stelian Ion cere efectuarea unor analize a bugetelor proprii și să identifice măsuri care să ducă la economii suplimentare de 10%.
”Ocuparea posturilor vacante și promovarea în grad/treaptă a personalului din sistemul bugetar să se realizeze cu respectarea prevederilor OUG 114/2018, cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată în adresă.
Prin a treia adresă li se cere președinților curților de apel să trimită informații legate de numărul de personal și elementele salariale aflate în plată pentru angajații din categoriile: judecători, personal auxiliar de specialitate și personal conex din instanțe, pe categorii – judecătorie, tribunal și curte de apel. Aceste informații trebuie trimise până pe 4 mai.
Reacția unei judecătoare
”Nouă nu ni s-a comunicat nimic deocamdată. Dar dacă așa este, domnule Stelică, după cum v-am mai spus, veți intra în istorie ca fiind cel care ”Sfarmă-Tot”, a reacționat, pe pagina sa de Facebook, judecătoarea Mădălina Elena Dârdeci, din cadrul Tribunalului București.
”Lăsând la o parte faptul că indemnizația mea de judecător este calculată greșit, adică cu ÎNCĂLCAREA LEGII.. din anul 2016, dar, nu-i așa, ne împiedicăm noi de o Lege?!, ar trebui ca preocuparea dumneavoastră să fie punerea de acord a codurilor cu deciziile CCR, ocuparea posturilor vacante, dar mai ales ADAPTAREA SCHEMELOR DE PERSONAL la actualele realități” Nu de alta, dar, așa cum v-am mai spus, ACTUL DE JUSTIȚIE ESTE DESPRE JUSTIȚIABILI, nu despre mine, judecătorul, sau despre dumneavoastră, policianulcare vă veți da dreptul, printr-o lege agreată de funcționărașii din ambasade, să inițiați o acțiune disciplinară împotriva mea, ca judecător, dumneavoastră, politicianul ca TITULAR AL ACȚIUNII DISCIPLINARE”, mai scrie magistratul.