Curtea de Apel Pitești a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție pentru pronunțarea unei hotărâri prealabile asupra interpretării unor dispoziții care vizează salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în cadrul familiei ocupaționale justiție. Sesizarea a fost înregistrată pe 4 mai la ÎCCJ și a fost formulată în cadrul unui proces care vizează drepturi salariale ale personalului din justiţie.
Sesizarea formulată de Curtea de Apel Pitești se referă la:
”Interpretarea dispoziţiilor art.I, pct.1 din Lg.71/2015 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, cu referire la art.1, alin.(5) ind.1 din O.U.G. nr.83 din 12 decembrie 2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, privind egalizarea în cadrul familiei ocupaţionale justiţie între valoarea de referinţă sectorială acordată consilierilor de probaţiune şi cea acordată magistraţilor.”
În cauză se pune în discuție modalitatea de interpretare a prevederilor de mai sus în ceea ce privește egalizarea drepturilor salariale solicitate de reclamanții din procesul aflat pe rolul Curții de Apel Pitești.
Apelantele-pârâte (Ministerul Justiției, un tribunal și o curte de apel) – au apreciat că se solicită de către reclamanți egalizarea acordată de către tribunal, fără însă a se observa că între magistrați și personalul de probațiune la care face trimitere art. III din O.U.G. 20/2016 nu există o identitate de funcție, grad/treapă,gradație, vechime în funcție sau specialitate, iar cele două categorii de personal nu își desfășoară activitatea în aceleași condiții; textul art. III din O.U.G. 20/2016 stabilește că baza de calcul a majorării de 25% se raportează la cuantumul brut al salariilor de bază aferent lunii iulie 2016, iar nu la V.R.S.
Intimații – reclamanți au apreciat în sens contrar, respectiv egalizarea impusă de disp. art. I, pct. I din Lg. 71/2015 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvemului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, cu referire la art. l, alin. 51 din O.U.G. nr. 83 din 12 decembrie 2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, se aplică întregii familii ocupaționale justiție, indiferent de funcție,grad/treaptă, gradație, vechime în funcție sau specialitate.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile: