2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. Este pedeapsa pe care a primit-o șoferul care a provocat cumplitul accident din luna august a anului 2019, produs pe DN1, în Tileagd, și soldat cu moartea a doi bunici și a nepotului lor, de doar 16 ani. Curtea de Apel Oradea a respins, joi, apelul rudelor victimelor și a menținut condamnarea dictată în luna februarie a acestui an de Judecătoria Aleșd.
Accidentul pentru care Ioan Emil Petruș a fost trimis în judecată și, ulterior, condamnat, s-a produs în dimineața de 3 august 2019, pe DN1, în Tileagd. Dubița condusă de orădeanul de 44 de ani a intrat violent într-un Matiz care venea regulamentar dinspre Oradea și l-a aruncat în șanț. Momentul impactului a fost suprins de o cameră de supraveghere montată în curtea unei firme din zonă.
Șoferul autoturismului, un bărbat de 79 de ani, a murit pe loc, în timp ce soția lui, de 74 de ani, a încetat din viață după scurt timp, la spital. Aflat pe bancheta din spate, nepotul celor doi, un adolescent de 16 ani, a murit două zile mai târziu, pe patul de spital. Originari din Iași, cei trei se întorceau de la Băile Felix, unde petrecuseră câteva zile.
De cealaltă parte, șoferul dubiței plecase în acea dimineață din Șuncuiuș spre Oradea. Bărbatul le-a spus judecătorilor că, ajuns în Tileagd, din cauza ”oboselii accentuate în care se afla, probabil a ațipit la volan pentru câteva secunde, fapt care a dus la trecerea cu autoutilitara pe contrasens și intrarea în coliziune frontală cu autoturismul marca Matiz, înmatriculat în Iași, care circula din sens opus”. Polițiștii l-au testat cu aparatul alcoolscop și au stabilit că nu era băut.
Două persoane aflate alături de Ioan Emil Petruș în autoutilitară au fost rănite ușor, dar nu au depus plângere împotriva șoferului. Și-au amintit doar că adormiseră pe traseu și au fost trezite de o bubuitură puternică.
Pe 18 februarie 2021, judecătorii din Aleșd l-au condamnat pe șoferul autoutilitarei la 2 și 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani. La aceasta s-au adăugat 60 de zile de muncă în folosul comunității. ”La individualizarea pedepsei aplicate inculpatului, instanța a ținut cont de criteriile generale de individualizare a pedepsei, de limitele de pedeapsă stabilite de lege pentru infracțiunea săvârșită, reduse cu 1/3, împrejurările și modul în care a fost comisă fapta, pericolul social concret al faptei și urmările produse, constând în provocarea unui accident rutier soldat cu decesul a trei persoane și vătămarea corporală a două persoane, atitudinea inculpatului de recunoaștere a faptei chiar dacă nu s-a considerat vinovat și persoana inculpatului care nu are antecedente penale”, se arăta în decizia magistraților.
Sentința a fost atacată de rudele victimelor, dar, pe lângă faptul că apelul le-a fost respins, Curtea de Apel Oradea le-a obligat să plătească, fiecare, câte 100 de lei, ”reprezentând cheltuieli judiciare în apel”.