Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc au anunțat, joi după-amiază, că au dispus începerea urmăririi penale in rem (față de faptă) în cazul uciderii ursului Arthur, pe un domeniu de vânătoare din Covasna. Sunt vizate trei infracțiuni, respectiv braconaj, vânarea speciilor de vânat cuprinse în anexa nr. 2 la legea vânătorii în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uzul de armă fără drept.
”La 06.05.2021, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a fost înregistrat un dosar penal, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul I.P.J. Covasna – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, privind împrejurările în care, în ziua de 13.03.2021, pe suprafaţa fondului cinegetic nr. 25 Ojdula, jud. Covasna, gestionat de A.V.P.S. Botoş, a fost ucis prin împuşcare un exemplar mascul din specia urs (Ursus arctors), specie de vânat strict protejată, la care vânătoarea este permisă numai în baza derogărilor emise de autorităţile competente.
În cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunile de braconaj, prev. de art. 42, alin. 1, lit. f) din Legea nr. 407/2006, vânarea speciilor de vânat cuprinse în anexa nr. 2 în alte condiţii decât cele ale derogărilor, prev. de art 44, lit. b) din Legea nr. 407/2006, şi uzul de armă fără drept, prev. de art. 343, alin. 1 Cod penal.
În prezent, ancheta este în desfășurare, în vederea stabilirii în mod corect și complet a circumstanțelor uciderii ursului”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc.
Reamintim că ursul Arthur, un exemplar în vârstă de 17 ani, considerat cel mai mare din specia lui observat în România, a fost împușcat pe 13 martie de un prinț austriac – Emanuel von und zu Liechtenstein. Aceasta ar fi plătit 7.000 de euro pentru doborârea animalului, pe care l-a ucis într-un loc protejat prin programul Natura 2000 al Uniunii Europene.