Curtea de Apel Oradea a condamnat-o la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității pe doctorița Laura Ramona Șovre, acuzată că a emis peste 600 de rețete false. Printr-o sentință definitivă, magistrații au admis acordul de recunoaștere a vinovăției pe care medicul l-a încheiat cu procurorii DIICOT. Inițial, înțelegerea a fost respinsă de Tribunalul Bihor care a considerat că sancțiunile prevăzute în acord ”sunt nejustificat de blânde” în raport cu fapta pentru care doctorița a fost cercetată.
Curtea de Apel Oradea a admis, joi, apelul DIICOT Oradea şi pe cel al doctoriței Laura Ramona Șovre împotriva sentinței din 3 februarie 2021 a Tribunalului Bihor, de respingere a acordului de recunoaștere a vinovăției. Drept urmare, Curtea a hotărât condamnarea medicului la 2 ani de închisoare pentru fraudă informatică și 1 an de închisoare pentru fals informatic, rezultând în final o pedeapsă de 2 ani și 4 luni de închisoare.
Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 4 luni, și obligarea doctoriței la prestarea a 60 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Oradea sau la Mânăstirea Sfintei Cruci. În plus, Laura Șovrea a fost obligată la plata a 5.000 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare în faza de urmărire penală. Sentința este definitivă.
Mai mulți medici acuzați într-un dosar de rețete fictive
Potrivit DIICOT Oradea, Ramona Laura Șovre a fost cercetată într-un dosar trimis în judecată în 2016. Numele doctoriței apărea printre cele ale 10 medici care ar fi fost determinați de patronii farmaciilor Lavanda Farm din Oradea – soții Laura și Adrian Ciobotaru – să emită, între 2012 și 2015, peste 13.000 rețete medicale fictive pe numele a mai bine de 3.000 de pacienți. Anchetatorii au stabilit că doctorița Șovre ar fi emis 631 de rețete, în valoare de peste 200.000 de lei.
În baza rețetelor false, medicamente compensate sau gratuite ar fi fost decontate ilegal, din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, prin intermediul farmaciilor Lavanda, arătau procurorii DIICOT. În acest fel, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu 234.000 de lei.
În acest dosar, anchetatorii au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și cu alți medici. Astfel, doctorul Larisa Dumbravă a acceptat o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, în timp ce acordul cu medicul Elvira Nemeth a prevăzut 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. La rândul său, medicul Liviu Stamatian, cercetat pentru emiterea a 760 de rețete fictive, a fost condamnat la un an și 9 luni de închisoare cu suspendare plus 60 de zile de muncă în folosul comunității.