Curtea de Apel Oradea a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între DNA Oradea și Ioana Precup, fostă asistentă medicală principală în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală Bihor, acuzată de luare de mită și complicitate la luare de mită. Femeia, asistentă a fostului șef al Serviciului, doctorul Vasile Sălăjan, și-a recunoscut faptele reținute în sarcina sa și a fost condamnată la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. În primă instanță, Tribunalul Bihor a respins acordul încheiat între asistentă și DNA și a retrimis dosarul procurorilor anticorupție pentru continuarea cercetărilor.
Curtea de Apel Oradea a stabilit, joi, ca executarea pedepsei să fie suspendată pe un termen de supraveghere de 3 ani. Pe lângă aceasta, Ioana Precup va trebui să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunității.
Instanța a mai dispus confiscarea de la inculpată a sumelor de 23.310 lei și 500 euro, reprezentând totalul sumelor de bani primite cu titlu de mită sau dobândite prin comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită.
”Menține în parte măsura asiguratorie luată prin ordonanța din data de 17 iunie 2015 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor și măsura asiguratorie luată prin ordonanța DNA –ST ORADEA din dosarul nr. 56/P/2020 din data de 03.12.2020 asupra sumelor de bani ridicate în urma perchezițiilor desfășurate la imobilele inculpatei, respectiv 70.200 lei până la concurența sumei de 23.310 lei și 6.100 euro până la concurența sumei de 500 euro. (…) Obligă pe inculpata PRECUP IOANA la plata sumei de 6.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare în favoarea statului în faza de urmărire penală”, se arată în minuta Curții de Apel Oradea.
Acord respins în primă instanță
Pe 4 decembrie 2020, procurorii DNA Oradea au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Ioana Precup, fostă asistentă medicală principală în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă Bihor al Casei Județene de Pensii Bihor, acuzată de luare de mită și complicitate la luare de mită.
”În prezența avocatului său, inculpata (…) a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita profesia de asistent medical”, au transmis, la acel moment, procurorii anticorupție.
Pe 12 februarie 2021, Tribunalul Bihor a respins înțelegerea și a trimis dosarul înapoi la DNA, invocând neîndeplinirea condiției prevăzute de art. 480 alin. (2) teza 1 din Codul de Procedură Penală – ”Acordul de recunoaștere a vinovăției se încheie atunci când, din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existența faptei pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatului.”
Acuzațiile procurorilor
Ioana Precup a fost acuzată de luare de mită (19 acte materiale) și complicitate la luare de mită (32 de acte materiale), fapte comise în perioada mai – iunie 2015, în calitate de asistentă a medicului Vasile Sălăjan, fostul șef al Serviciului de Expertiză Medicală Bihor. Acesta din urmă ar fi luat șpagă pentru emiterea unor decizii medicale asupra capacităţii de muncă a unor persoane, încadrarea într-un grad de invaliditate ori revizuirea medicală.
Procurorii au aflat că, din banii primiţi, doctorul Sălăjan i-ar fi dat, de fiecare dată, o parte asistentei Ioana Precup. Banii ar fi fost puși într-un plic, în acelaşi loc din cabinet, de unde asistenta i-ar fi luat după plecarea medicului. Ioana Precup era suspectată că în unele cazuri ar fi preluat chiar ea dosarele şi banii şi i-ar fi transmis doctorului.
În total, cinci medici și cinci asistente medicale de la Serviciul de Expertiză Medicală Bihor au fost investigați sub acuzația că au primit șpagă pentru a aviza dosarele pentru pensii de boală.
Comments 2