Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat, luni, că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș cu privire la posibila comitere a infracțiunii de conflict de interese de către fostul primar al comunei Roșia, Florin Bonca. Potrivit ANI, în perioada mandatului său, edilul ar fi semnat acte prin care au fost obținute foloase pentru cumnata și fratele său. În plus, Bonca și-ar fi pus semnătura pe o autorizație de construire emisă pentru firma soției sale, în ciuda legii care îi interzicea acest lucru.
Agenția Națională de Integritate a transmis că, în perioada exercitării mandatului de primar al comunei Roșia, între 2016 și 2020, Florin Bonca a semnat, pe 15 mai 2019, o autorizație de construire emisă pentru întreprinderea economică (PFA) a soției sale. În acest fel, arată ANI, au fost încălcate dispozițiile art. 76 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004 (act normativ în vigoare până la 4 iulie 2019, fiind abrogat și înlocuit prin Codul administrativ 2019).
– art. 76, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003,potrivit căruia „(1) Primarii (…) sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I. (2) Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispozițiile emise cu încălcarea obligațiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”;
– art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: a) soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv”.
De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș cu privire la existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire a infracțiuni de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, text în vigoare până la 28 iulie 2017. ”În exercitarea atribuțiilor de primar, Bonca Florin a semnat a semnat acte prin care s-a obținut un folos patrimonial, pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată în funcția de administrator al unui after-school aflat în aparatul de specialitate al primarului, iar fratele persoanei evaluate a fost numit în funcția de administrator al unei societăți comerciale înfiinţată de către Consiliul Local”, se arată în comunicatul Agenției Naționale de Integritate.
Tot luni, ANI a anunțat că a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul altor 16 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010: ”Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.”