Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, propunerea de modificare a Codului de Procedură Penală prin care se stabilește că deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor. În acest fel, legea a fost pusă în acord cu decizia Curții Constituționale, potrivit căreia hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată la data pronunţării. Proiectul a fost adoptat cu votul ”pentru” a 244 de deputați și unul ”contra” a trei parlamentari. Alți trei nu au votat, iar 40 s-au abținut.
Proiectul inițiat de cinci parlamentari, printre care și deputatul liberal de Bihor Ioan Cupșa, prevede, printre altele, modificarea articolului 391 din Codul de Procedură Penală astfel: ”Deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. (…) În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut la alin.(1), instanța poate amâna succesiv pronunțarea, fiecare amânare neputând depăși 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor.”
O altă modificare se referă la situația în care magistrații, membri ai completului de judecată, sunt împiedicaţi să semneze motivarea hotărârii: ”dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicatsă semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei. Când împiedicarea îl priveşte pe grefier, hotărârease semnează de grefierul-şef. În toate cazurile se face menţiune pe hotărâre despre cauza care a determinat împiedicarea.”
Adoptat de Camera Deputaților ca for decizional, proiectul va fi trimis spre promulgare Președintelui României.
Pe 7 aprilie, cu majoritate de voturi, CCR a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.400 alin.(1), ale art.405 alin.(3) și ale art.406 alin.(1) și (2) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale. Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept.
DOCUMENT – Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/2010 privind Codul de Procedură Penală:
Comments 1