Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea de modificare a Codului de Procedură Penală prin care se stabilește că deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor. Documentul a fost adoptat cu două zile în urmă de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional, și a pus astfel în acord Codul de Procedură Penală cu decizia Curții Constituționale, potrivit căreia hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată la data pronunţării.
Printre alte modificări, legea promulgată azi prevede modificarea articolului 391 din Codul de Procedură Penală astfel: ”Deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. (…) În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut la alin.(1), instanța poate amâna succesiv pronunțarea, fiecare amânare neputând depăși 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor.”
O altă modificare se referă la situația în care unii membri ai completului de judecată sunt împiedicaţi să semneze motivarea hotărârii: ”dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicatsă semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei. Când împiedicarea îl priveşte pe grefier, hotărârease semnează de grefierul-şef. În toate cazurile se face menţiune pe hotărâre despre cauza care a determinat împiedicarea.”
DOCUMENT – Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/2010 privind Codul de Procedură Penală: