Familia unei fetițe care a fost mușcată de un câine fără stăpân a obținut în instanță daune de 17.000 de euro. Banii vor fi achitați de Unitatea Administrativ Teritorială Mediaș, a decis Tribunalul Sibiu, și reprezintă despăgubiri atât pentru suferința copilei, cât și pentru cea a părinților, mama fetiței pierzând o sarcină de 20 de săptămâni din cauza șocului suferit. Anunțul sentinței a fost făcut de Asociația Inițiativa pentru Responsabilitate Civică (IREC), cea care a susținut familia fetiței în instanță.
Agresiunea căreia i-a căzut victimă fetița, pe atunci în vârstă de 10 ani, s-a petrecut în iunie 2019, când aceasta se întorcea de la școală. În apropierea blocului în care locuia, în Mediaș, copila a fost atacată și mușcată de un câine maidanez. Din cauza șocului pe care l-a suferit când a aflat ce s-a întâmplat, mama fetiței a pierdut sarcina.
Familia a apelat la ajutorul Asociației IREC, care a observat că Primăria Mediaș nu si-a asumat niciun moment răspunderea pentru cele întâmplate, încercând să dea vina pe părinți pentru incident.
”Este responsabilitatea primăriilor să se asigure că nu exista câini fără stăpân pe străzile și în spațiile publice încă din 2013, când a intrat în vigoare Legea lui Ionuț, copilul de 4 ani ucis de maidanezi aciuați pe un spațiu de lângă un parc central”, a transmis asociația care a și fost constituită după acel tragic eveniment din urmă cu 8 ani. ”Orice cetățean al țării ar trebui să știe că pentru astfel de lucruri este răspunzătoare și instituția Primarului, acesta având o răspundere directă și personală privind funcționarea corespunzătoare a serviciilor publice locale, între care se află și ecarisajul.”
Asociația IREC a mai precizat că Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția I Civilă a stabilit, prin Decizia 1054/2020, a stabilit un precedent judiciar important referitor la răspunderea instituției Primarului pentru activitatea serviciilor publice din subordine, prin urmare în orice situație în care un serviciu public nu funcționează corespunzător, primarul răspunde alături de Unitatea administrativ teritorială.
În procesul de la Tribunalul Sibiu, fetița și familia ei au fost reprezentați de avocata Carmen Bordei, ea însăși o mamă al cărei copil a fost atacat de un câine maidanez. Aceasta a declarat că daunele obținute de familie, deși mari față de media obișnuită, sunt nesemnificative raportate la suferința generată de incidentul în sine.
”Trauma suferită de minoră, victima câinelui maidanez, se va întinde pe o perioadă foarte lunga de timp, neexistând o opinie unitară cu privire la modul în care afectează psihicul minorilor astfel de traume, prin urmare despăgubirea obținută nu este suficientă. În ceea ce privește suferința părinților, care din cauza acestui incident au pierdut un copil, mama suferind un avort la câteva zile de la incident, este lesne de înțeles. Aceștia au suferit un dublu prejudiciu, unul generat de suferință copilului mușcat de câine, care ar putea să nu mai fie niciodată același, și unul personal generat de pierderea unei sarcini și de vinovăția resimțită ca părinte, care nu a putut face mai mult pentru copilul lui. Astfel încât, despăgubirea acordată prin sentință apare a fi insuficientă”, a susținut avocata Carmen Bordei.
Sentința Tribunalului Sibiu nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.