O dronă a fost folosită în operațiunile de realimentare cu electricitate a două sate din zona orașului Beiuș, afectate de inundațiile de marți, 18 mai. Cu ajutorul aparatului, firele de curent au fost întinse de pe un mal pe altul, deasupra râului Crișul Pietros. În misiunea desfășurată miercuri a fost implicat și adjunctul Secției de Pompieri Beiuș, sublocotenentul Flaviu Man, care a traversat o porțiune de aproximativ 200 de metri de plantație de arbori inundată și a ajuns pe malul opus, unde a preluat firele.
În urma viiturii de marți, trei stâlpi electrici de pe malul Crișului Pietros, care alimentau satele Săud și Ferice, au fost distruși. În acest fel, aproape 950 de oameni din cele două așezări au rămas fără energie electrică.
Operațiunea de realimentare cu electricitate a celor două sate a fost extrem de dificilă, pentru că presupunea ca firele de curent să fie întinse de la un mal la celălalt, deasupra Crișului Pietros, care avea un nivel foarte ridicat și curenți puternici. Alături de echipa de intervenție de la societatea de distribuție a energiei s-a aflat și sublocotenentul Flaviu Man, adjunctul șefului Secției de Pompieri Beiuș. Acesta participase cu o zi înainte la misiunile de salvare desfășurate de pompieri în sudul județului.
Pentru că de pe malul de unde trebuia trase firele și unde se aflau membrii echipei de intervenție nu se putea ajunge, prin apă, pe malul opus, pompierul a cerut ajutorul unei persoane care a adus o dronă. Cu ajutorul acesteia firele au fost transportate pe deasupra apei.
”Întrucât cineva trebuia să le preia pe celălalt mal, Flaviu s-a deplasat în satul Săud (de unde se putea ajunge pe malul opus), a traversat o porțiune de aproximativ 200 de metri de plantație de arbori inundată, în unele locuri apa ajungându-i până la brâu și a ajuns pe malul opus, unde a preluat firele”, a transmis maiorul Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU ”Crișana”.
În acest fel, miercuri, în jurul orei 23:00, alimentarea cu energie electrică a satelor Săud și ferice a fost reluată. Totul a fost posibil ”datorită mobilizării exemplare a echipei societății distribuitoare de energie electrică, a domnului Florin Tirpe, care s-a deplasat la fața locului, punând la dispoziție drona, și a implicării totale și necondiționate a pompierului militar Man Flaviu”, a explicat maiorul Camelia Roșca.
Foto-video: ISU ”Crișana”