material realizat de avocat Anamaria Crețu – Baroul Bihor | Carmen Hoblea, Anamaria Crețu – Cabinete de avocat asociate
Prin O.U.G. nr. 26/2021 au fost modificate prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Intrarea în vigoare a acestor modificări a fost condiționată de adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, fiind stabilit un termen maxim de 60 zile, respectiv data limită de 07.06.2021.
În 17.05.2021 a intrat în vigoare H.G. nr. 536/2021 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, fapt care a condus la intrarea în vigoare a modificărilor O.U.G. nr. 111/2010 tot la această dată. Vom analiza, în acest articol, modificările intervenite.
Modificările privind stimulentul de inserție
1. Cea mai importantă modificare privește cuantumul stimulentului de inserție, care va fi diferit în funcție de momentul reîntoarcerii la locul de muncă/reluării activității, raportat la vârsta copilului.
Mama care, în perioada în care ar fi îndreptăţită să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, obţine venituri supuse impozitului (însemnând că se reîntoarce la locul de muncă sau își reia activitatea) are dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează:
a) în cuantum de 1.500 lei, dacă mama obţine venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni. Cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) în cuantum de 650 lei dacă mama obţine venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni.
Mama care a finalizat concediul pentru creşterea copiilor şi se reîntoarce la locul de muncă/își reia activitatea, beneficiază de stimulentul de inserţie în cuantum de 650 lei după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.
Așadar, conform noilor reglementări, putem distinge între următoarele situații:
- Mama se întoarce la locul de muncă/își reia activitatea înainte de împlinirea vârstei de 6 luni de către copil: este îndreptățită la un stimulent de inserție în cuantum de 1.500.lei/lună, până când copilul împlinește 2 ani, dată de la care urmează să primească un stimulent de inserție în cuantum de 650 lei/lună,
- Mama se întoarce la locul de muncă/își reia activitatea după împlinirea vârstei de 6 luni de către copil: este îndreptățită la un stimulent de inserție în cuantum de 650 lei/lună, până când copilul împlinește 3 ani,
- Mama se întoarce la locul de muncă/își reia activitatea când copilul a împlinit vârsta de 2 ani, deci după finalizarea concediu de creștere a copilului: este îndreptățită la un stimulent de inserție în cuantum de 650 lei/lună, până când copilul împlinește 3 ani.
2. O altă modificare importantă privește eliminarea obligativității reîntoarcerii la locul de muncă/reluării activității cu 60 zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani. Așadar, acordarea stimulentului de inserție nu mai este condiționată de întoarcerea mamei la locul de muncă/reluarea activității, mama putând să facă asta când copilul împlinește 2 ani.
Însă, prevederile privind luna tatălui nu au fost modificate, astfel că mama urmează să primească indemnizația pentru creșterea copilului doar timp de 1 an si 11 luni, iar tatăl urmează să primească indemnizația pentru creșterea copilului pentru 1 lună. Menționez faptul că tatăl poate să beneficieze de un concediu mai lung de 1 lună, aceasta fiind doar durata minimă. De altfel, poate să beneficieze de stimulentul de inserție oricare dintre părinți, singura condiție fiind ca părintele-solicitant să fi beneficiat timp de minim 1 lună de concediu pentru creșterea copilului. Astfel, spre exemplu, în situația în care mama nu dorește să se întoarcă la muncă/să își reia activitatea, vă recomandăm ca tatăl să solicite minim o lună de concediu pentru creșterea copilului și, ulterior, să fie cel care formulează cererea pentru acordarea stimulentului de inserție.
Opțiunile legale pentru mamă, în luna tatălui, sunt: revenirea la locul de muncă/reluarea activității sau concediul fără plată, în ambele cazuri urmând să beneficieze de stimulentul de inserție. În cazul în care tatăl nu îndeplinește condițiile pentru acordarea indemnizației pentru creșterea copilului (spre exemplu, în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului nu are 12 luni lucrate sau nu locuiește în țară), atunci mama poate să beneficieze de indemnizație și pentru această lună. Însă, faptul că angajatorul nu este de acord ca tatăl să își ia luna tatălui (din punct de vedere legal, angajatoru nu se poate opune, însă realitatea este, din păcate, alta), nu constituie un motiv pentru ca mama să beneficieze de indemnizație și pentru această lună.
Cererea privind acordarea stimulentului de inserție se depune în termen de 30 zile lucrătoare de la data la care mama a revenit la locul de munca/și-a reluat activitate, pentru a putea beneficia de stimulent de inserție începând cu ziua următoare acestei date. În cazul în care cererea este depusă peste acest termen, se beneficiază de stimulent de la data depunerii cererii.
Menționăm că toate aceste prevederi sunt aplicabile și în cazul în care tatăl este cel care dorește să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului. Mai dorim să specificăm faptul că, în cazul copilului cu handicap, durata concediului pentru creșterea copilului este de 3 ani.
Alte modificări
1. Indemnizația acordată pe perioada concediului de creștere a copilului se acordă persoanelor care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni anumite venituri. Această perioadă de 12 luni poate fi constituită integral şi din perioade în care persoanele s-au aflat în anumite situații asimilate, prevăzute în mod expres de către legiuitor, la care s-a adăugat situația în care părintele a beneficiat de indemnizația lunară prevăzută de acte normative adoptate în contextul pandemiei cu Covid19 (în concret, O.U.G. nr. 30/2020 sau O.U.G. nr. 132/2020).
2. Pentru a putea beneficia de stimulentul de inserție, dar și de indemnizația pentru creșterea copilului, una dintre condiții este ca părintele care solicită aceste drepturi să locuiască în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora. Conform noilor modificări, această condiție se consideră îndeplinită şi în situaţia în care, după stabilirea dreptului, persoana îndreptăţită, împreună cu copilul pentru care se stabileşte dreptul, îşi stabileşte temporar reşedinţa în altă ţară, prin temporar înţelegându-se o perioadă de până la 6 luni pe an pentru toate situaţiile.
CITIȚI și Cine poate beneficia de concediul pentru creșterea copilului | Limitele urmăririi silite a veniturilor debitorului
Comments 2