Judecătoarea Cristina Coarnă, din cadrul Judecătoriei Brăila, cea care la sfârșitul anului trecut a eliberat din arest un bărbat acuzat că a sechestrat și violat o fată de 13 ani, a fost suspendată din magistratură timp de 6 luni. Decizia a fost luată, luni, de Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Decizia CSM:
”Cu majoritate, Admite în parte acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Coarnă Cristina –judecător în cadrul Judecătoriei Brăila.
În baza art. 100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei Coarnă Cristina –judecător în cadrul Judecătoriei Brăila, sancţiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcţie pe o perioadă de 6 luni”pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. s) şi art.99 lit.t) teza a II-a din acelaşi act normativ.
art.99 lit. s) – utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătorești sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea în mod vădit contrară raționamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiției sau demnitatea funcției de magistrat;
art.99 lit.t) – exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni. Sancțiunea disciplinară nu înlătură răspunderea penală.
Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Coarnă Cristina –judecător în cadrul Judecătoriei Brăila pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) teza a II-a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca neîntemeiată.
art. 99 lit. m) – nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Cu majoritate, din oficiu, reevaluează măsura suspendării din funcţie a doamnei Coarnă Cristina-judecător în cadrul Judecătoriei Brăila, măsură dispusă prin hotărârea nr.6J din data de 22.02.2021 şi pe cale de consecinţă, dispune încetarea măsurii suspendării din funcţie începând cu data de 24.05.2021.”
Au fost și trei opinii separate, printre care una care a propus excluderea din magistratură a judecătoarei Cristina Coarnă, iar alta – aplicarea unui avertisment
– în sensul admiterii în parte a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Coarnă Cristina –judecător în cadrul Judecătoriei Brăila pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit.s) şi art.99 lit.t) teza I din acelaşi act normativ şi aplicării sancţiunii disciplinare prevăzute de art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare constând în „excluderea din magistratură”.
– în sensul menţinerii măsurii suspendării din funcţie dispuse anterior prin hotărârea nr.6J din data de 22.02.2021.
– în sensul admiterii în parte a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Coarnă Cristina –judecător în cadrul Judecătoriei Brăila doarpentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit.s) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi aplicării sancţiunii disciplinare prevăzute de art.100 lit.a) din acelaşi act normativ constând în „avertisment”.
În luna februarie a acestui an, Secţia pentru judecători a decis ca magistratul brăilean să fie suspendat din funcţie pe perioada cercetării disciplinare.
În decembrie 2020, judecătoarea Cristina Coarnă a hotărât să îl elibereze din arest și să îl trimită în arest la domiciliu pe un bărbat acuzat că a sechestrat şi a violat timp de opt luni o fată de 13 ani. În motivarea deciziei sale, judecătoarea a precizat că “faptele inculpatului, deşi reprobabile, nu sunt de o aşa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacţie a societăţii din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viaţa, existenţa în vreun fel. Nu au existat ieşiri în stradă, proteste în presă“.
În opinia judecătoarei, ”arestarea preventivă s-ar justifica în cazul în cazul unui atentat terorist, cu victime multiple, nu în cazul unui viol. (…) Cum inculpatul nu poate fi ucis, nu poate fi lapidat în piața publică, instanța de fond a considerat că acesta poate fi plasat la domiciliu în arest pentru 60 de zile”.
Individul acuzat de viol a rămas, totuși, în arest, după ce Tribunalul Brăila a menţinut măsura arestului preventiv.
DOCUMENT – Ordinea de zi soluționată a Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM:
Tipa asta m-ai merita sa ramana in magistratura ? Si cati nu sunt ca ea,nu dau doi bani pe suferinta oamenilor,ar merita fa fie ea in locul victimei.