Începând cu 1 iunie, noi măsuri de relaxare vor fi aplicate în România, a anunțat, joi, premierul Florin Cîţu, la finalul ședinței de Guvern în care au fost aprobate propunerile Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Astfel, va fi permisă organizarea de evenimente în aer liber cu până la 1.000 de participanţi, cu condiţia ca aceştia să fie vaccinaţi ori să prezinte un test negativ ori un test de anticorpi care să confirme trecerea prin boală. Tot din prima zi a lunii iunie, se vor redeschide cluburile, barurile și discotecile, iar cafenele și restaurantele pot funcționa în spații interioare în limita a 70% din locuri. În plus, activitățile sportive se pot desfășura atât la interior, cât și la exterior, cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea spațiului
Măsurile de relaxare care vor intra în vigoare din 1 iunie:
– Activitățile culturale, artistice și de divertisment vor putea fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Participarea la aceste activități este permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, pentru cei care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
Activitățile pot avea până la 5.000 de participanți dacă TOȚI fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2.
– Crește numărul de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 6 persoane la 8 persoane.
– Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc) va fi permisă cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
– Activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului. Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea activității cu un număr mai mare de persoane cu condiția ca toți participanții să fie persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2.
– Organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene va fi permisă cu participarea unui număr de maximum 70 de persoane în interior și 200 în exterior.
– Se permite organizarea de conferințe în spații închise, cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane în interior.
– Se reia activitatea operatorilor economici care gestionează locurile de joacă în spații închise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Condiția este ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării ori să prezinte un test negativ sau dovada trecerii prin boală.
– Se pot organiza și desfășura competiții sportive în spații închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului, doar pentru vaccinați sau cei cu test negativ ori cu dovada trecerii prin COVID-19.
– Activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise, în domeniul sălilor de sport/fitness, va fi permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană.
– Piscinele în spații înschise pot primi clienți în limita a 70% din capacitatea maximă a spațiului, la fel ca și sălile de jocuri de noroc.
– Crește gradul de ocupare, la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise, în cazul restaurantelor și cafenelelor, între orele 5:00 și 24:00. Dacă toți clienții sunt vaccinați, poate fi permis accesul mai multor persoane.
– Se permite reluarea activității în baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, în între orele 5:00 și 24:00, doar pentru vaccinați, în limita a 50% din capacitatea maximă a spațiului.
– Festivitățile organizate în spații deschise, prilejuite de terminarea anului școlar, se vor putea desfășura cu participarea elevilor și personalului didactic, precum și a aparținătorilor, dacă aceștia din urmă sunt vaccinați ori prezintă un test negativ.
– Vor fi exceptați de la obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune.
DOCUMENT – Hotărârea nr. 32 din 27 mai 2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență: