Un bărbat de 29 de ani, fost membru al grupării ”Academia Infractorilor”, a fost arestat sub acuzația că ar fi încercat să vândă o armă de asalt AK-74, peste 60 de cartușe și o grenadă ofensivă. Ar fi fost doar o parte din armele, muniția și grenadele introduse fraudulos în România și folosite, spun procurorii DIICOT, în comiterea de infracțiuni cu violență ori în bazele de antrenament ale ”Academiei infractorilor”. Cele oferite la vânzare de suspectul arestat fuseseră îngropate în urmă cu 7 ani la marginea municipiului Cluj-Napoca.
Cercetările în cazul lui Gheorghe Purice, bărbatul de 29 de ani arestat de Tribunalul Neamț pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, au făcut parte dintr-o anchetă mai amplă a DIICOT Neamț și a polițiștilor de combatere a crimei organizate din Neamț derulată din iulie 2020 până în prezent. Erau vizați atât Purice, cât și alți doi bărbați, de 41, respectiv 42 de ani, cu toții membri ai grupării ”Academia Infractorilor”.
Procurorii avea informații că mai multe arme letale cu muniția aferentă au fost introduse fraudulos în România și au fost folosite la comiterea de infracțiuni cu violență, dar și în bazele de antrenament ale ”Academiei”. Armele au fost ascunse inițial în diverse locuri din Piatra Neamț.
Dintre acestea, o armă model AK-74, două încărcătoare, 63 de cartușe și o grenadă ofensivă RG 42 ar fi ajuns în posesia lui Gheorghiță Purice, care le-a transportat, între 2012-2014, de la București la Cluj-Napoca. Le-a îngropat pe un câmp din cartierul Baciu, după care, în 2020, a negociat vânzarea lor pentru 1500 de euro.
A revenit să dezgroape arma de asalt, muniția și grenada, dar nu a mai găsit locul unde le ascunsese. Abia luna trecută au fost găsite de un localnic care le-a predat autorităților.
Pe 26 mai, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamț, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț, au făcut șase percheziții în Neamț și au ridicat mai multe probe legate de acest caz, printre care telefoane mobile, stick-uri USB, bonuri, facturi fiscale ori bilete de avion. În aceeași zi, Gheorghiță Purice a fost reținut, iar joi a fost arestat pentru 30 de zile de Tribunalul Neamț.
Potrivit presei locale, Purice a fost condamnat în 2009, pe când avea 17 ani, la 4 ani de închisoare pentru crimă, după ce și-a ucis cumnatul. În 2013, numele lui apare în cazul unui jaf comis la un magazin de bijuterii din Bruxelles, fiind arestat drept unul dintre cei 6 atacatori.