Curtea de Apel Oradea a dispus, joi, începerea judecății în dosarul avocatului Călin Moisi, acuzat de fals, complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri și instigare la abuz în serviciu. Moisi este suspectat că ar fi falsificat șase cereri de chemare în judecată prin care se solicita înmatricularea unor autoturisme. Procurorii DNA Oradea susțin că avocatul ar fi fost ajutat de o fostă funcționară de la Registratura Tribunalului Bihor și de o ex-grefieră de la aceeași instanță. Înainte de începerea procesului, Curtea de Apel a exclus din dosar interceptările telefonice și pe cele ambientale realizate în baza protocoalelor dintre parchete și SRI.
Prin încheierea de azi, Curtea de Apel Oradea a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul emis la data de 28 august 2020 într-un dosar al DNA Oradea. Au fost stabilită și legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală – cu excepția celor a căror nulitate absolută a fost constatată prin încheierea penală intermediară din data de 20 mai 2021. Atunci instanța a exclus din dosar înregistrări telefonice și ambientale realizate în acest caz.
În același dosar al avocatului Moisi au mai fost trimise în judecată Viorica Tamaș, la data faptelor funcționară a compartimentului Registratură din cadrul Tribunalului Bihor (acuzată de fals material în înscrisuri oficiale și abuz în serviciu), și Nicoleta Florina Botău, fostă grefieră la aceeași instanță, cercetată pentru complicitate la fals material în înscrisuri oficiale și la sustragere sau distrugere de înscrisuri, respectiv abuz în serviciu.
În rechizitoriul procurorilor se arată că faptele de care este acuzat avocatul Călin Moisi, au fost comise în contextul în care, între ianuarie și martie 2013, pe rolul Tribunalului Bihor se aflau foarte multe cereri de chemare în judecată prin care mai multe persoane cereau înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de poluare.
”În acest context, inculpatul, avocat în cadrul Baroului Bihor, împreună cu inculpata Tamaș Viorica și beneficiind de ajutorul celeilalte inculpate, grefier în cadrul Tribunalului Bihor, ar fi falsificat un număr de șase cereri de chemare în judecată, prin care se solicita înmatricularea unor autoturisme”, au arătat procurorii DNA. Cererile falsificate ar fi fost depuse la dosarele deja aflate pe rolul instanței, ”creându-se astfel aparența că acestea reprezentau cererile inițiale de chemare în judecată. Aceste demersuri nelegale ar fi avut ca scop și finalitate devansarea termenelor de judecată stabilite inițial”, susțin procurorii anticorupție.
Aceștia explicau că grefiera Nicoleta Botău ar fi inclus în mod fictiv cererile de preschimbare a termenului pe listele de ședință, ar fi redactat încheierile fictive de preschimbare a termenului și i-ar fi dat avocatului hotărârile judecătorești pe care acesta nu era îndreptățit să le primească.