Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată a unei firme și a două persoane acuzate de infracțiuni privind regimul deșeurilor periculoase. Inculpații au depozitat cantități mari de deșeuri periculoase în spații neautorizate – respectiv într-un spațiu închiriat de la o unitate militară și într-o pădure din apropiere. Asta a dus la poluări masive, prin depășirea de peste 100 de ori a valorilor maxime a unor substanțe cu potențial cancerigen.
Potrivit anchetei Parchetului General, timp de 7 ani, între decembrie 2012 și martie 2019, societatea Global Industrii Water SRL, ”în realizarea obiectului de activitate, precum şi în numele şi interesul său, a depozitat cantități mari de deșeuri periculoase, respectiv reziduuri petroliere în interiorul incintei, respectiv a spațiului închiriat de la UM Plopeni, precum în afara perimetrului împrejmuit cu gard, în pădure, încălcând astfel prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor”.
În aceeași perioadă, firma a depozitat cantități mari de deșeuri periculoase care conțineau deșeuri anorganice cu conținut de substanțe periculoase, respectiv soluție uzată de electrolit. Anchetatorii au constatat că depozitarea direct pe pământ a unei cantități atât de mari de substanțe periculoase – extrem de toxice pentru mediu și pentru om, având potențial cancerigen – a provocat poluarea solului şi a apei subterane.
”Au intervenit astfel şi depășiri alarmante a valorilor de Crom și Hidrocarburi din petrol, ce depășesc și de 104 ori valorile de intervenție maxim stabilite de normele în vigoare, toate acestea reprezentând un prejudiciu semnificativ adus mediului”, au arătat procurorii.
Probele strânse de anchetatori au indicat că administratorul de drept, respectiv administratorul de fapt ai firmei ar fi dispus şi acceptat depozitarea acestor cantități mari de deșeuri periculoase.
Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Ploiești. Atât firma, cât și administratorii vor fi judecați pentru săvârșirea de către fiecare a două infracţiuni de neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase, prevăzute de art. 63 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 211/2011, precum și a infracțiunii de poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deșeuri ori substanțe periculoase, prevăzută de art. 98 alin. 2 lit. a din OUG 195/2005, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Cod Penal privind concursul de infracțiuni.