Material realizat de Răzvan Doseanu, avocat Oradea – Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Potrivit art. 270 alin. 3 Cod vamal, sunt asimilate infracţiunii de contrabandă şi se pedepsesc potrivit alin. (1) colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.
Dacă fapta este săvârşită de două sau mai multe persoane împreună, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
Aberația legislativă constă în faptul că pentru infracțiunea asimilată contrabandei (art. 270 alin. 3 Cod vamal) nu există niciun prag valoric stabilit de legiuitor pentru ca fapta să constituie infracțiune, așa cum acesta este instituit în cazul formei de bază a contrabandei, respectiv dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei, în cazul produselor supuse accizelor, şi mai mare de 40.000 lei, în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri sau dacă introducerea în sau scoaterea din ţară a avut loc de două ori în decursul unui an, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mică de 20.000 lei în cazul produselor supuse accizelor şi mai mică de 40.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri.
Practic, dacă deții, transporți sau depozitezi bunuri sau mărfuri cunoscând că provin din contrabandă, indiferent de cantitate sau de valoarea acestora, comiți o infracțiune pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani. De exemplu, transportul unui pachet de țigări, cunoscând că provine din contrabandă, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Dacă fapta e comisă de două sau mai multe persoane împreună, pedeapsa este de la 5 la 15 ani.
Considerăm că este nevoie de o intervenție urgentă a legiuitorului pentru a pune în acord infracțiunea de contrabandă cu cea de contrabandă asimilată (art. 270 alin 3 Cod vamal) prin instituirea și în cazul celei din urmă a unui prag valoric, astfel cum el este stabilit pentru infracțiunea de contrabandă.
CITIȚI de același autor – Victimele accidentelor vor achita o taxă fixă de 100 de lei | Sechestrele penale pot fi ridicate mai ușor | Cum poți scăpa de închisoare în caz de evaziune fiscală?
Comments 1