Judecătoarea Crina Muntean, din cadrul Tribunalului Bihor, rămâne sancționată disciplinar, dar cu o pedeapsă mai blândă, dictată, luni, de completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. După ce în urmă cu un an, CSM a suspendat-o din magistratură pentru 6 luni, Curtea Supremă i-a acceptat recursul și i-a aplicat sancţiunea disciplinară constând în „diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pe o perioadă de 3 luni”. Crina Muntean a fost acuzată de ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.
Completul de 5 judecători a respins cererea formulată de judecătoarea Crina Muntean privind repunerea pe rol a cauzei pentru reluarea dezbaterilor. Aceeași măsură a fost luată și în ceea ce privește recursul declarat de judecătoarea orădeană împotriva încheierilor din 19 februarie 2020, 31 martie 2020, 17 iunie 2020 şi 1 iulie 2020, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr.1/J/2020.
Sentința este definitivă.
Pe 15 iulie 2020, secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis să o suspende din funcție timp de 6 luni pe Crina Muntean, judecător la Tribunalul Bihor, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor – ”manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu.”
Exercitarea acțiunii disciplinare a pornit de la două sesizări trimise Consiliului Superior al Magistraturii, în august 2019, de către avocații Răzvan Doseanu și Cristian Domocoș, din cadrul Baroului Bihor. Cei doi menționau interviuri acordate de judecătoarea Muntean, în care aceasta ”a încercat să se victimizeze şi să prezinte opiniei publice situația sa disciplinară drept o activitate organizată desfăşurată împotriva sa de reţele de interese penale din justiţie”. Magistratul a fost acuzat și că a încălcat în mod flagrant si obligaţia de rezervă pe care trebuie să o aibă orice magistrat.
„Este evident că aceste interviuri ale judecătoarei Crina Muntean nu au alt scop decât decredibilizarea întregii justiţii de la nivelul Tribunalului Bihor şi a Curţii de Apel Oradea, dar şi de la nivel naţional”, se arăta în sesizarea avocatului Doseanu.
CITIȚI și Judecătoarea Crina Muntean, de la Tribunalul Bihor, suspendată din funcție pe 6 luni | Judecătoarea Crina Muntean, din nou la judecata CSM cu acțiunea disciplinară în cazul încălcării repartizării aleatorii a dosarelor