În cazul în care se dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul DIICOT nu poate ancheta și cauza disjunsă. Este decizia luată, marți de Curtea Constituțională a României, care a admis o excepție de neconstituționalitate care viza un articol din OUG 78/2016 referitoare la funcționarea DIICOT.
În cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.11 alin.(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.78/2016 pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale au următoarea redactare: „În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism poate continua efectuarea urmăririi penale și în cauza disjunsă.”
O decizie asemănătoare, dar care îi viza pe procurorii DNA a fost dată de CCR pe 6 aprilie 2021. Atunci, instanța de contencios constituțional a a stabilit că procurorii anticorupție nu mai pot face cercetări în cauze în care nu au competență. CCR a constatat că dispozițiile art.13 alin.(5) din Ordonanța de urgență a Guvernului 43/2002 privind Direcția Națională Anticorupție sunt neconstituționale. Acestea arătau că în cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul DNA putea continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă.
Comments 1