Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a fost sesizată de Curtea de Apel București în vederea pronunțării unei hotărâri prin care să se rezolve o problemă de drept legată de soluționarea cu prioritate a unor dosare de către Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor. Este vorba despre dosarele în care, prin hotărâri judecătorești irevocabile/ definitive, instanțele de judecată s-au pronunțat cu privire la existența și întinderea dreptului, precum și la calitatea de persoană îndreptățită.
”Modul de interpretare al dispoziţiilor art. 34 alin. (5) lit. b din Legea nr. 165/2013 în sensul de a stabili dacă acestea derogă doar de la prevederile art. 34 alin. (4) din Legea nr. 165/2013, care se referă la ordinea de soluţionare a dosarelor administrative de către Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor sau şi de la prevederile art. 34 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 165/2013 privind termenul de 60 luni respectiv 36 luni de soluţionare a dosarelor administrative de către Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor”, se arată în sesizarea formulată de Curtea de Apel București.
Aceasta a fost înregistrată luni, 7 iunie, la ÎCCJ, și are ca obiect Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.
Articolele la care se face referire în sesizarea prealabilă au următorul cuprins:
Art. 34 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 165/2013 – ”(1) Dosarele înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor vor fi soluționate în termen de 60 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu excepția dosarelor de fond funciar, care vor fi soluționate în termen de 36 de luni. | (2) Dosarele care vor fi transmise Secretariatului Comisiei Naționale ulterior datei intrării în vigoare a prezentei legi vor fi soluționate în termen de 60 de luni de la data înregistrării lor, cu excepția dosarelor de fond funciar, care vor fi soluționate în termen de 36 de luni.”
Art. 34 alin. (4) din Legea nr. 165/2013 – ”Dosarele se soluționează în ordinea înregistrării lor la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, respectiv Secretariatul Comisiei Naționale.”
Art. 34 alin. (5) lit. b din Legea nr. 165/2013 – ”Prin excepție de la prevederile alin. (4), se soluționează cu prioritate:b) dosarele în care, prin hotărâri judecătorești irevocabile/ definitive, instanțele de judecată s-au pronunțat cu privire la existența și întinderea dreptului, precum și la calitatea de persoană îndreptățită”.
Potrivit actelor existente la dosar, reclamanții din acest caz au cerut, în 2020, în contradictoriu cu Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) să se constate calitatea acestora de persoane îndreptățite la măsuri reparatorii pentru mai multe apartamente înstrăinate în temeiul Legii 112/1995 și să oblige CNCI să emită o decizie de compensare a imobilului imposibil de restituit în natură.
Au mai arătat reclamanții că, prin sentințe din 2014 și 2016, li s-a recunoscut calitatea de persoane îndreptățite și s-a stabilit întinderea dreptului de proprietate prin acordarea de mpsuri compensatorii pentru apartamentele mai sus invocate. În ciuda acestui fapt, ANRP a refuzat să le soluționeze dosarul de despăgubiri.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile: