Un judecător federal din Statele Unite a respins acțiunea intentată de 117 angajați ai spitalului Houston Metodist care au contestat politica unității medicale de vaccinare obligatorie a personalului, anunță Washington Post, citat de Hotnews. Această decizie judecătorească poate avea consecințe și pentru cazuri similare într-o țară în care COVID-19 a provocat peste 600.000 de decese.
Houston Methodist a fost printre primele spitale din SUA care au introdus obligativitatea vaccinării tuturor angajaților împotriva coronavirusului SARS-CoV-2. Potrivit Washington Post, peste 99% din cei 26.000 de angajați ai tuturor spitalelor ce alcătuiesc rețeaua Houston Methodist s-au imunizat, dar au fost și persoane care au refuzat să facă acest lucru. Conducerea rețelei medicale a anunțat că 170 din aceștia au fost suspendați.
Printre ei s-a numărat și Jennifer Bridges, o asistentă medicală care este reclamanta principală în procesul care vizează vaccinarea anti-COVID obligatorie. În plângerea sa, asistenta a susținut că obligația de a se imuniza este ”ilegală” și îi determină pe angajați să fie ”cobai umani” pentru a-și păstra slujba.
Însă un judecător federal a respins acest argument și a precizat că afirmația făcut în timpul procesului potrivit căreia vaccinurile sunt experimentale și periculoase ”este falsă și irelevantă”. Potrivit magistratului, condiția impusă personalului de sistemul spitalicesc de a se vaccina nu încalcă legea statului ori pe cea federală.
Judecătorul a catalogat drept ”condamnabilă” comparația făcută în plângere între obligativitatea de a se vaccina anti-COVID și experimentele medicale din timpul Holocaustului.
„Houston Methodist încearcă să salveze vieți fără a le transmite pacienților virusul ce provoacă boala COVID-19”, a notat magistratul. ”Este o decizie luată pentru a menține personalul, pacienții și familiile lor în siguranță. Asistenta Jennifer Bridges poate alege în mod liber să accepte sau să refuze un vaccin anti-COVID; dar, dacă refuză, va trebui pur și simplu să lucreze în altă parte. ”
Decizia din cadrul acestui proces este printre primele care vizează o chestiune care a stârnit dezbateri în Statele Unite pe măsură ce economia se redeschide și mai mulți oameni se întorc la școală și la muncă.
Experții juridici se așteaptă și la alte procese de acest fel, deoarece unele companii, spitale și universități vor impune vaccinare anti-COVID-19, arată Washington Post.