Înalta Curte de Casație și Justiție a fost solicitată să dezlege o problemă de drept în materie civilă referitoare la drepturile bănești ale personalului plătit din fonduri publice. Concret, Curtea de Apel București a solicitat ca, în interpretarea dispoziţiilor art. 7 din Anexa I Capitolul I lit. B şi art. 38 din Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, să se stabilească dacă majorarea prevăzută de lege se aplică la salariul de bază în plată, începând cu data de 1 iulie 2017.
Prin acțiunea civilă formulată pe 20 august 2020, reclamantul, în numele și pentru un membru de sindicat, a cerut unui tribunal ca, prin hotărârea pe care o va pronunța, să oblige pârâta la calculul și plata drepturilor salariale neacordate reprezentând majorarea salariului de bază cu 7%, acordată diferențiat personalului didactic care asigură predarea simultană în învățământul preșcolar – în perioada 01.09.2017- 09.01.2020. Suma urma să fie actualizată în funcție de rata inflației la data plății și plata dobânzii legale penalizatoare, ce reprezintă prețul lipsei de folosință a sumei cuvenite, începând cu data nașterii dreptului și până la plata sumei datorate.
Membrul de sindicat este profesor pentru învățământ preșcolar și, în anul școlar 2018-2019, respectiv în perioada 01.09.2019 – 09.01.2020, a predat simultan pentru copii de grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare. Conform adeverinței emisă de unitatea școlară pârâtă, în perioada de referintă, profesorul nu a beneficiat de majorarea salariului de bază pentru predare simultană la 2 – 5 grupe în învățământul preșcolar.
Tribunalul a respins cererea, dar reclamantul a atacat hotărârea cu apel. În motivarea cererii de apel, apelantul reclamant a arătat că dispozițiile art. 38 din Legea nr. 153/2017 nu sunt aplicabile în speță, deoarece prin cererea de chemare de judecată nu a solicitat un spor, ci o majorare a salariului de bază acordată în baza unui text de lege special, art. 7 din Anexa 1 Subcapitolul II din Legea nr.153/2017.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile: