Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel a anunțat că l-a trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe generalul (r) Iulian Cristian Gherghe, fostul director adjunct al Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA). Ofițerul este acuzat de comiterea infracțiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals.
Potrivit unui comunicat al Parchetului Militar, generalul (r) Iulian Cristian Gherghe, care avea calitatea de locțiitor al șefului DGIA, ”și-a însușit, fără drept, suma de 179.470 USD din fondurile ce aparțin acestei structuri militare, scop în care a falsificat și folosit mai multe înscrisuri oficiale”. Fapta ar fi fost comisă, spun anchetatorii militari, într-o singură zi, pe 27 noiembrie 2018.
Procurorii, citați de g4media, au arătat că, timp de un an, generalul ar fi ținut banii într-un seif, iar apoi s-ar fi folosit de ei pentru a-și cumpăra un teren în Corbeanca unde voia să-și construiască o casă. Anchetatorii au susținut că întreaga sumă a fost restituită în cursul urmăririi penale.
Cu o lună înainte de arestarea, în martie 2021, a generalului (r) Gherghe, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a ofițerului. Apoi, imediat după arestarea fostului număr 2 din serviciul secret al Armatei Române, trei judecători de la Curtea Militară de Apel care au luat măsura privativă de libertate față de generalul (r) Gherghe au solicitat CSM să verifice dacă este afectată independența sistemului judiciar după ce DGIA ar fi cerut să verifice calculatoarele magistraților.
”De existența acestui control al unei structuri de contrainformații a Armatei știa și CSM-ul, solicitarea pentru a studia documentele clasificate fiind încă de acum un an. Acest control nu a fost împiedicat. Doar că ofițerii au cerut acces și la documentele neclasificate, adică la calculatoarele judecătorilor și ale grefierilor. Cererea a fost aprobată verbal de președintele instanței care a venit din concediu pentru asta. Eu, împreună cu domnii judecători Luchian Constantinescu și Constantin Ciuculescu ne-am opus acestei solicitări”, a declarat, pentru Europa Liberă România, George Matei, purtătorul de cuvânt al Curții Militare de Apel.
Astăzi, dosarul cauzei a fost înaintat, pentru judecată, la Curtea Militară de Apel.