Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de promulgare a legii privind instituirea zilelor colindului. Potrivit noii reglementări, această tradiție va fi marcată prin tot felul de evenimente organizate în fiecare an, între 6 și 31 decembrie.
”Conform Barometrului de Consum Cultural din 2018, 59% din repondenți au învățat de la părinți, bunici sau alte persoane din generațiile anterioare colinde, fiind cel mai răspândit element al patrimoniului cultural imaterial transmis între generații”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege inițiat de 34 de senatori și deputați, cei mai mulți din PNL.
În plus, spun inițiatorii, în 2013, împreună cu Republica Moldova, România a obținut înscrierea colindatului de ceată bărbătească pe Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității, alăturându-se astfel Doinei și ritualului Călușarului ca elemente ale Patrimoniului Cultural Imaterial din România.
În acest context, legea promulgată azi arată că zilele colindului din România pot fi marcate de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către societatea civilă, precum și de către persoane fizice sau juridice, prin organizarea de evenimente educative, de voluntariat, cu caracter social. Aceste evenimente pot fi sprijinite logistic sau cu bani de autoritățile administrației publice centrale și locale .
Unitățile de învățământ, unitățile de cult, centrele comunitare și instituțiile culturale pot participa la acțiuni de promovare a practicării colindului, precum și de identificare și crearea fondului de colinde.
”În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Culturii întocmește un calendar de evenimente pentru zilele colindului din România”, se mai arată în lege.
DOCUMENT – Legea pentru instituirea zilelor colindului din România: