Un fost inspector vamal din Bihor, condamnat definitiv, în 2018, la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, într-un dosar al DNA Oradea, a scăpat încă o dată de detenție. Tribunalul Bihor a respins, vineri, sesizarea formulată de Serviciul de Probațiune Cluj, privind revocarea suspendării executării pedepsei cu suspendare la care a fost condamnat Aurelian Simeon Baciu. Acesta a fost judecat pentru abuz în serviciu și obținerea unui folos necuvenit pentru altul și obligat să achite ANAF 1,3 milioane de lei.
Hotărârea Tribunalului Bihor poate fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare.
Potrivit procurorilor DNA Oradea, în data de 16 iunie 2010, Ion Piloiu și Aurelian Simeon Baciu, pe atunci inspectorii vamali în cadrul Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bihor, și-ar fi ”îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu cu ocazia efectuării unui control, în sensul că nu au aplicat o amendă de 20.000 lei unui agent economic și nu au confiscat de la acesta suma de 1.352.356,96 lei, reprezentând contravaloarea motorinei comercializate, în perioada 23.11.2009 – 31.03.2010, fără a deține atestat eliberat de autoritățile fiscale teritoriale. ”
Anchetatorii spun că în acest fel s-a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de aproape 1,4 milioane de lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru agentul economic respectiv.
Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând lui Ion Piloiu, dar instanța a dispus încetarea procesului penal început împotriva acestuia, ca urmare a decesului.
În schimb, printr-o decizie penală din mai 2018, Curtea de Apel Oradea a hotărât condamnarea lui Aurelian Simeon Baciu la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și obținerea unui folos necuvenit pentru altul.
În plus, Baciu a fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 zile și să achite ANAF – Direcția Generală a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, a sumei de 1.352.356,96 lei reprezentând prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunii.