Între 2010 și 2020 peste 2500 de avocați au fost uciși, arestați sau amenințați în cadrul exercitării legale a profesiei, a susținut, în mesajul său pentru participanții la Congresul Avocaților 2021, Margarete von Galen, președinta Consiliului Barourilor și Societăților de Drept din Europa (CCBE).
”Avocații sunt întruchiparea drepturilor omului”, a transmis von Galen, care a precizat că statutul de garanți ai apărării drepturilor și libertăților cetățenilor îi face pe avocați vulnerabili la atacuri virulente de genul hărțuirilor, amenințărilor, închisorii, supravegherii și uneori crimelor. ”Acest statut îi expune presiunilor din partea puterii executive și judecătorești și uneori din partea mediului judiciar și a actorilor non-statali”, a declarat președinta CCBE.
”Hărțuiri, amenințări, închisoare, supraveghere, piedici sau uneori crime împotriva membrilor profesiei de avocat continuă să aibă loc în toată lumea. Astfel de atacuri au loc și în Europa”, a continuat președinta CCBE, care a dat mai multe exemple în acest sens.
În Bulgaria, în 2020, au fost inițiate proceduri penale împotriva mai multor avocați despre care se crede că au fost identificați cu cauzele clienților lor. În Ungaria, Uniunea Națională a Barourilor a fost nevoită să protesteze împotriva comunicatelor de presă defăimătoare împotriva avocaților.
”În Polonia evenimente recente îngrijorătoare au fost raportate în legătură cu detenția și condamnarea avocatului Roman Giertych. Au fost raportate încălcări evidente ale secretului profesional și se crede că acuzațiile împotriva lui au legătură cu activitatea lui ca avocat în cazuri sensibile din punct de vedere politic”, a precizat Margaret von Galen.
Aceasta a făcut referire și la cei peste 400 de avocați condamnați în Turcia, în 2016.
În privința independenței profesiei de avocat în România, CCBE și-a exprimat poziția într-o scrisoare adresată, în februarie 2021, președintelui CSM, ministrului Justiției și Procurorului General al României.